fbpx

Tužno, ali... OVO je istina o gojaznim ženama!

Naučnici su vezu između suvišnih kilgorama i manjih plata objasnili ovako: Kada žena postane gojazna ona gubi šansu da dobije ’vidljiviji’ posao koji će joj doneti veću platu. Vrlo je prosto.

Nažalost, žene koje se smatraju gojaznim imaju veće šanse da dobiju najgore plaćene poslove, da rade najveći broj sati u delatnostima vezanima za kuću, pripremu hrane i negu dece, tvrdi Dženifer Šinal, autorka studije.

"Rezultati su pokazali da poslodavci ne žele da zapošljavaju gojazne žene jer ne žele da one predstavljaju njihovu kompaniju. Ipak, čini se da ovo ne važi za gojazne muškarce. Zato je ovo istraživanje jako važno. Vidimo šablon ponašanja kada su gojazne žene u pitanju, ali ne i kod muškaraca. Ponovo se javlja pitanje seksualne diskriminacije“

Istraživanje je takođe pokazalo da gojazne žene često rade poslove koje niko ne želi jer nemaju izbora.

Ustanovljeno je i da od poslova koji zahtevaju dosta lične interakcije sa mušterijama manje zarađuju krupnije žene, čak 5 odsto manje od žena prosečne težine, a mogućnost za napredovanjem im je gotovo onemogućena.

"Ovo je problem koji traje decenijama, ali sada se ne može ignorisati jer je mnogo više gojaznih žena. Svi smo daleko teži. Problem se neće sam rešiti“, zaključila je autorka studije.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.