fbpx

Društvo advokata traži pomoć: Hoćemo da radimo!

U saopštenju Društva navodi se da su pravosudne institucije pozvane da hitno reaguju kako bi sprečile kršenje osnovnih ljudskih prava gradjana Srbije, kao i prava advokata kojima je uskraćeno pravo na rad, što je direktna posledica, kako navode, "prinudne obustave rada advokata u Republici Srbiji".

U predstavkama se detaljno iznose dokazi o protivpravnosti odluka rukovodstva Advokatske komore Srbije, i detaljni argumenti o povredi medjunarodnih konvencija i ugovora kao i Ustava Srbije, precizira Društvo.

Posebno su iznete činjenice da je rukovodstvo AKS uvelo cenzuru u redove advokata kao i činjenica da se protiv svih advokata koji se ne slažu sa rukovodstvom komore sprovode disciplinski postupci bez pravnog osnova.

Društvo advokata Srbije će se ubrzo obratiti i stranim ambasadama kao i predstavnicima Evropske unije u Srbiji i drugim evropskim i medjunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju.

Društvo koje je osnovano pre manje od mesec dana, takođe ističe da su samo u 2013. advokati fakturisali sudovima na teret budžeta preko 1,4 milijarde dinara na ime službenih odbrana, te da je još preko jedne milijarde fakturisano na ime službenih odbrana Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.