VOLIM GA, A ON ME ZLOSTAVLJA: Ne usuđujem se da ostavim muža!

"Ne razumete vi. Ne bije on mene. Nije to zlostavljanje za policiju" - kaže nam Milijana Gluščević - "Ali ubio me je na drugi način..."

U braku je već petnaest godina. Ima ćerku Sonju koja ima 12. I ima muža nasilnika od kog ne ume da pobegne.

"Kad smo se uzeli bio je divan. Zaista ne mogu da kažem ništa. Bio je pažljiv prema meni, a kad je došla Sonja, bio je savršen otac. A onda se nešto promenilo." priča nam Milijana kroz suze.

"On je advokat. Počeo je da radi u većoj advokatskoj firmi, i počeli smo da idemo na događaje koje su organizovali klijenti firme. Mislim da je tada počeo da me mrzi. "

Milijana je frizerka, ima svoj salon koji dobro posluje. Njen suprug je završio Pravni fakultet u Beogradu, i uspešan je advokat. Ona misli da je sama kriva što ju je suprug zamrzeo. Misli da nije zaslužila "nekoga ko je kao on", da je on isuviše inteligentan, sposoban, on je Sunce, a ona ga je nedostojna. Slušam je i ne mogu da poverujem da je neko zdravu, pravu, sposobnu ženu ubedio da "ne valja"!

Podaci pokazuju da je jedna od tri žene u svetu prebijena, prisiljena na seksualni odnos ili je doživela neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja. Prema podacima Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, za krivično delo nasilje u porodici u 2013. godini podnete su krivične prijave protiv 5.748 lica, optuženo je 2.674 lica, a izrečeno 2.118 presuda, od čega 1.987 osuđujućih i 131 oslobađajuća. Ove godine u našoj zemlji kao žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja smrtno je stradala 21 žena.

Taj čovek je uradio nešto mnogo gore nego da je udari. Ubio joj je duh. Psihičko zlostavljanje je nešto užasno. Osećate se kao da ste vi prašina pod NJEGOVIM nogama, a ON je velikodušan, divan i sjajan, jer je nekog poput vas udostojio emocija.

Milijana je svesna da je žrtva zlostavljanja, ali, kao i svako ko je dugo trpeo maltretiranje, ona brani svog mučitelja.

"Možda vama deluje zao, ali, ume da bude i dobar. Njemu je pre dve godine umrla mama, i to je jako teško podneo. Pa mora da je zato i malo oštriji prema meni..."

Ponekad joj dođe da ga napusti, ali on nije naivan. Svestan je da je ovu ženu dovoljno oslabio i da takvu priliku neće ponovo naći.

"Htela sam jednom da ga ostavim, ali mi je pretio da će mi oduzeti dete, da će mi zatvoriti salon, da će mojim roditeljima oduzeti dom. Rekao je da me niko neće nikad voleti ovakvu... Ne razumem se u zakon, ali zakon i nema mnogo veze kad advokat okrene sve kako njemu odgovara..."

I šta sad?
"Ostaću sa njim dok mi ćerka ne odraste dovoljno. Onda idem, pa kud puklo... Valjda ću do tad da raščistim i sa njim i sa zakonom, i sa sobom. Sve i da nikoga posle ne nađem, možda će mi bolje biti da budem sama."


Nije Milijana jedina.
Mnoge žene se nađu u rukama ovakvih muškaraca. Oni imaju svu moć, i vole da pronađu nekog slabijeg na kome će se iživljavati. Pred ljudima su sveci, ali za svoje žene su mučitelji. Iako su svesne da su žrtve, takođe su toliko navikle, da su postale ubeđene da tako ljubav treba da izgleda.

TO NIJE ISTINA!
On nije Sunce. On nije savršen. Ako ima potrebu da spušta ženu koja mu je pratilac kroz život, onda je on slab, i nesposoban, i glup!

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još