U Crnoj Gori osnovana mreža zaštićenih područja regiona Dinarskog luka

Osnivačkom skupštinom u Podgorici službeno je utemeljena regionalna asocijacija „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“. Predstavnici 36 zaštićenih područja iz regiona Dinarskog luka izabrali su predsednika i upravno veće asocijacije koja će im omogućiti lakšu razmenu iskustava, razvijanje zajedničkih projekata kao i promociju

U prisustvu ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, g. Branimira Gvozdenovića, 36 predstavnika zaštićenih područja iz regiona Dinarskog luka učestvovalo je u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“. Nakon što je 60 zaštićenih područja iz zemalja regiona Dinarskog luka potpisalo pismo o nameri osnivanja asocijacije u oktobru ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Nacionalnom parku Brioni, sada je i službeno postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja. Asocijaciji su službeno pristupila i četiri zaštićena područja iz Srbije i to Nacionalni park Fruška gora, Park prirode Mokra Gora, Nacionalni park Đerdap i Nacionalni park Tara.

Osnivanjem „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida“ na današnjoj Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz zemalja regiona Dinarskog luka usvojili su njen Statut, izabrali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Izabrani su i predsednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsednici Amarildo Mulić, direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep, a glavnim sekretarom Leon Kebe, rukovodilac WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji istakla je da od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekuje punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrednosti. “Parkovi Dinaridi će posebno raditi na planu zaštite biodiverziteta i razvoja zaštićenih područja Dinarida; održivog regionalnog razvoja i unapređenja kvaliteta života; podizanja svesti o zaštiti prirode i održivom razvoju; brendiranja Parkova Dinarida i saradnje s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida takođe će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti”, zaključila je Dimović.

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ove asocijacije. Rukovodilac WWF-ovog projekta i glavni sekretar asocijacije Leon Kebe ističe: „Drago nam je da smo ovime doprineli tački 11. dokumenta 'Velika pobeda za Dinarski luk' sa zajedničkim obavezama svih zemalja, koji je prihvaćen pre godinu dana u Budvi na našoj drugoj međunarodnoj konferenciji. Prvi korak ostvarenju te obaveze je napravjen! WWF je izuzetno zadovoljan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za dalji rad sa zaštićenim područjima u regionu“, ističe Kebe.

Sedište asocijacije u prve tri godine biće u Crnoj Gori, a njen upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake zemlje Dinarskog luka. Predstavnica Srbije je Lidija Amidžić, direktorka Parka prirode Mokra Gora. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija će u tom smislu pomoći zaštićenim područjima u regionu u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

Pogledajte još