Kanadski EDC spreman da finansira topionicu u Boru

ISTANBUL, 6. oktobra 2009. (Beta) - Kanadska izvozno-razvojna agencija spremna je da obezbedi kredit za izgradnju nove topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" (RTB), saopštilo je u utorak Ministarstvo ekonomije Srbije.

Kako se navodi u saopštenju posle sastanka u Istanbulu, EDC je spreman i da finansira izgradnju fabrike sumporne kiseline i kupovinu nove rudarske opreme za RTB.

Delegacija Ministarstva ekonomije Srbije, koja boravi u glavnom gradu Turske povodom godišnjeg zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, sastala se sa inženjerskom kompanijom SNC Lavalin kapital iz Kanade, koje je izradila preliminarnu studiju izvodljivosti za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline u RTB Bor. Sastanku je prisustvovao i finansijski direktor EDC Ken Kember, dodaje se u saopštenju.

Prema ranijim infromacijama Ministarstva ekonomije, u novu topionicu u Boru trebalo bi da se uloži oko 130 miliona dolara. RTB bi izgradnju trebalo da finansira robnim kreditom, za koji će garantovati Vlada Srbije. Vlada se na to odlučila posle tri neuspešna tendera za prodaju za RTB "Bor".

Pogledajte još