SPREMA SE VELIKA PLJAČKA: Hakeri ukrali JMBG cele Srbije!

Držimo celu Srbiju u šaci. Imamo gotovo sve podatke o stanovnicima Srbije, počevši od JMBG pa do toga šta rade, gde žive, njihove brojeve telefona“, preteća je rečenica koju su u mejlu koji je stigao redakciji Kurira uputila petorica anonimnih hakera građanima Srbije.

- Ove podatke pokazujemo i objavljujemo u javnosti iz više razloga. Prvi i glavni razlog je to što naša sajber-policija juri isključivo srpske hakere, dok albanske ignoriše. Sada će imati više nego konkretan razlog da nas traže, ali će za džabe izgubiti vreme. Drugi razlog je da narod vidi koliko je njegova privatnost u ovoj zemlji ugrožena i kako pomoću ovih podataka možemo dobiti apsolutno sve informacije o njima - naveli su hakeri u mejlu.

Poslali tabele kao dokaz

Momci koji se predstavljaju kao UrL3x, C3tČRt1, L3g1j4, TR0FiX, Cyb3RH0Rn37 i koji, kako kažu, imaju više od 19 godina dodali su i da žele da država shvati da je zaštita sistema slaba. Kao dokaz da su „upali“ u sistem oni su poslali i tabele s podacima građana Novog Beograda, Voždovca, Novog Sada, Jagodine...

Stručnjaci kažu da ih upad u državni sistem ne čudi jer su ove baze slabo zaštićene.

- Lični podaci građana mogu se zloupotrebiti u finansijske svrhe. Iako su banke sistemi koji su dobro zaštićeni, u svetu se neretko dešava da hakeri upadnu u bankarski sistem i ukradu šifre s bankovnih i kreditnih kartica. Sa druge strane, uz pomoć JMBG, adrese i drugih podataka, i od nepažljivog službenika u banci mogu se saznati pinovi i druge informacije koje se mogu iskoristiti da se isprazni račun žrtve - kaže za Kurir Slobodan Krstić, predsednik udruženja E-razvoj. On kaže i da se preko interneta mogu saznati podaci iz zdravstvenog sistema.

- Može se saznati od kojih bolesti bolujete, da li ste zaveštali organe, a vaše ime i JMBG se mogu upotrebiti i u političke svrhe, za potpisivanje peticija - dodaje Krstić.

I Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal, kaže da je neograničen broj mogućih zloupotreba ličnih podataka, od benignih kao što je prodaja podataka marketinškim agencijama do zloupotreba s platnim karticama:

Provera u toku

- Analize ukazuju da podaci građana nisu uzeti iz MUP i državne baze podataka, već se, verovatno, radi o podacima koji su uzeti iz neke ankete. Proveravamo o čemu je reč.

Knjigovođa Vesna O.
BRINEM SE

Knjigovođa Vesna O. (62), čije se ime s podacima nalazi na spisku koji su nam hakeri poslali kaže da ne zna kako su došli do nje.

Brinem se. Poreskoj upravi podatke ponekad šaljem elektronskim putem. Možda su tako došli do podataka.

Kurir

Pogledajte još