Svi vam preporučuju da ga jedete ali ONO je krivac za vaše gojenje!

Grickanje voća može delovati kao odlična ideja za “ubijanje” gladi, ali nova istraživanja pokazuju da mozak radi na čudan način kada konzumirate fruktozu, šećer iz voća koji se nalazi i u prerađenim slatkišima.

Naučna studija Keck School of Medicine i Univerziteta Južne Kalifornije sprovela je test na 24 odrasle osobe koji su pili sok zaslađen fruktozom ili glukozom, vrsti šećera koje se nalaze u složenim ugljenim hidratima, žitaricama, povrću i voću. Nakon toga, ispitanicima su pokazane fotografije visoko-kalorične hrane poput čokoladne torte i pomoću slikovne tehnologije za praćenje moždanih područja koji utiču na apetit, promatrali promene na mozgu. Uporedno s tim, korišćeni su i krvni testovi i upitnici za ispitanikeu kojima su sami ocenjivali svoju glad.

Iako su oba pića imala isti broj kalorija i šećera kao desetak pomorandži, konzumenti pića s glukozom imali su viši nivo šećera i insulina u krvi, koje su povezane sa sitosti, nego oni konzumenti pića s fruktozom. Zanimljivo je da su konzumenti fruktoze imali veće promene na mozgu kad je u pitanju glad. Zaključeno je da fruktoza povećava želju ljudi za hranom.

Krivci su hormoni

“Kada konzumiramo glukozu, u telu se povećava broj hormona koji suzbijaju apetit i daju nam osećaj sitosti. Ako konzumiramo čistu fruktozu, 'proizvodnja' dotičnih hormona se usporava, tačnije ne odvija.', objašnjava autork studije Kathleen Page, MD, profesor interne medicine.

Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li čvrsta fruktoza isti učinak kao i tekuća fruktoza. To ne znači da voće trebate da izbacite iz ishrane. Baš suprotno, voće sadrži vlakna, koja usporavaju apsorpciju fruktoze i donose osećaj sitosti. Jedite voće s nekom vrstom proteina (kao što je maslac od kikirikija ili sir). Kombinacija će vas zasititi.

Izvor: portaloko

http://www.portaloko.hr/clanak/svi-vam-preporucuju-da-ga-jedete-a-moguce-da-je-krivo-za-debljanje/0/68036/

Pogledajte još