Projekat GLAD u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke

Ova izložba treba da skrene pažnju na problem “nas gladnih” i postavi pitanja o razlozima, uzrocima, posledicama. Želja nam je da ona probudi svest i podstakne na razmišljanje o izborima koje pravimo i odlukama koje donosimo.

Kompleksna tema izložbe je problem savremenog društva posmatran kroz prizmu kritičkog stava umetnika o potrošačkom društvu. Umetnički radovi odgovorili su na pitanja konzumerizma, genetski modifikovane hrane, koncepta zdravog života ili bilo drugog problema koji nam je nametnulo vreme u kojem živimo, a koji prerastaju u opsesije.

Glad u ovom kontekstu podrazumeva nedostatak svega što su umetnici prepoznali kao neophodno čoveku savremenog doba.

Nakon uspešne realizacije izložbe u Galeriji kuće Vojnovića u Inđiji, uz podršku gradskog Sekretarijata za kulturu i Jugoslovenske kinoteke projekat Glad će biti realizovan i u Beogradu, sa idejom da u 2015. godini posetimo i druge gradove u Srbiji.

Na izložbi će biti emitovana četiri eksperimentalna filma autora Igora Simića, Mladena Hrvanovića, Marine Marković i Gabrijela Savića. Sa svojim svojim umetničkim radovima na izložbi učestvuju i Voja Radovanović, Petar Mošić, Nevena Prijić, Vladislav Šćepanović, Daana Mar, Boža Terzić, Mića Stajčić, Vesna Opavsky, Mira Kovačević, Saša Montiljo, Bisenija Tereščenko, Peđa Gavrović, Milica Mihajlovski i Gala Čaki.

Čitav koncept izložbe je osmišljen od strane MakroArt-a koji je nastao 2012. godine na inicijativu tri istoričarke umetnosti – Milane Petrović, Danice Stupar i Jelene Petrović. MakroArt zamišljen je da funkcioniše kao spona u suptilnoj vezi između kreiranja umetničkog dela, njegove percepcije i prezentacije. U svrhu ostvarenja tog cilja, jedan od osnovnih zadataka MakroArt-a jeste promocija i afirmacija umetnika i umetnosti, sa posebnim fokusom na to da poruka koju šalje dođe do mladih i zainteresuje ih da prate kulturna dešavanja i uživajući stiču nova znanja i iskustva.

Pogledajte još