Evo ko rastura srpske brakove: LOŠ SEKS I "DOBRA MAMA"!

Bračni brod u Srbiji čekaju mnoge bure. Posebno ako je verovati statistici.
Prosečna srpska mlada ima 29, a mladoženja 33 godine. Prema podacima Zavoda za statistiku, od 36.209 brakova koji su sklopljeni prošle godine, svaki peti neće trajati "srećno i zaljubljeno do kraja života". Naprotiv, mnogi će se raspasti za manje od deset. Onaj prosečni par koji se uzeo oko tridesete, ako mu nije bilo suđeno raspašće se već oko četrdesete, tačnije kada žena napuni 39, a muž 42 godine.
I dok se u Americi kao glavni krivci za bračnu nesreću navode neverstvo, neslaganje i bolesti zavisnosti, u Srbiji stvari stoje malo drugačije.

- U našoj zemlji se ne utvrđuju razlozi zbog kojih se parovi razvode. U slučaju sporazumnog razvoda ne navodi se ništa, a kada je u pitanju tužba, mi smo obavezni da prvo probamo sa medijacijom, da ih nekako navedemo da se pomire, pa ih tek onda pravno rastavljamo. To obično ne daje rezultate jer kada parovi već dođu na sud, obično su problemi preveliki da bi se tek tako rešili. Srbi se mnogo češće razilaze tužbama, nego sporazumno, a mi ne pitamo za razlog po principu - bolje dobar razvod nego loš brak - rekla je za "24 sata" sudija Ida Nikitović, portparolka Prvog osnovnog suda.
Odgovor na to kakve muke more sprske supružnike probali smo da nađemo na drugom mestu, onom na kome im postavljaju najintimnija pitanja - bračnom savetovalištu. I iznenadili se.
- Svaki par je jedinstven, ali neki problemi su češći od drugih. Primarni problem kod srpskih parova je manjak komunikacije i iz njega često nastaju i drugi konflikti. Drugi problem vezan je za seksualnu intimnost. Kada tu naiđu na poteškoće, žene se često okreću nedostižnim maštanjima koje muškarac ne može da ispuni, a momci se odaju gledanju pornografije i produbljuju problem - kaže bračna savetnica Gordana Savić. Ona otkriva i čudnu nepravilnost.
- Iako je finansijska situacija kod nas teška i bez sumnje rasturi neke brakove, većina parova koji traže pomoć to čine iz drugih razloga. To pokazuje da novac nije uslov za dobar brak. Zapravo, dok parovi imaju neke rešive finansijske muke i jasne ciljeve oni se drže zajedno i bore se. Češće mi se dešava da zovu za savet kad zapravo dostignu neki cilj, poput kupovine stana i tek onda kad su finansijski stabilni počnu da isplivavaju drugi problemi poput ranijih neslaganja ili nečeg potisnutog - tvrdi savetnica.

Jednog od rasturača brakova delimo sa ostatkom sveta, a to je mešanje roditelja u zajednički život parova. Ovo je uočila i savetnica koja kaže da se žene tradicionalno žale na svekrve i to da su im muževe razmazile majke pa su postali "mamini sinovi".
Izvor: 24sata

Pogledajte još