Vreme poludelo: Danas 13 stepeni, a do kraja decembra bez snega!

Decembar ćemo videti samo u kalendaru jer će do Nove godine, uz male izuzetke, vreme biti kao da je februar ili mart. Tek za Novu godinu možemo da očekujemo sneg. Ali, možda.

- Danas i sutra možete da uživate u miholjskom letu. Temperatura će ići do toplih 13 stepeni. Slično vreme, bez mnogo padavina, zadržaće se do 17. decembra, kada će uslediti kratka epizoda zahlađenja. Ona će trajati dva dana, do Svetog Nikole - priča meteorolog Časlav Stanojević.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 21. decembra, u ponedeljak i utorak ujutro mestimično slab mraz i magla. U ponedeljak pretežno sunčano, u utorak postepeno naoblačenje, krajem dana na severu i zapadu mestimicno sa slabom kišom. U sredu se očekuje pretežno oblačno, mestimično sa slabom kišom, na višim planinama i sa susnežicom i snegom.

U četvrtak i petak suvo i relativno toplo. Zatim do kraja perioda oblacno i svežije, mestimično sa kišom, na planinama i sa susnežicom i snegom.

Do kraja decembra se, dodaje naš sagovornik, ne očekuju veće snežne padavine niti hladno vreme.

- Najverovatnije je da snega u Beogradu i drugim većim gradovima neće biti do Nove godine. Ako se i desi, biće to blago provejavanje. Zima u januaru takođe će biti mekana. Očekuju se snežne padavine, ali ne i ekstremno niske temperature. Mogu se očekivati kraći periodi zahlađenja, sa temperaturama do minus 15 stepeni u gradovima. Ipak, i to će trajati svega dva do tri dana - kaže Stanojević.

Sve češće neuobičajeno tople zime u Srbiji meteorolozi objašnjavaju ciklusom u okviru kog je normalno da se blage i jake zime naizmenično smenjuju. Ekstremno hladne zime ponavljaju se u ciklusima od 22 godine. Poslednja takva zima u Srbiji bila je 2005. godine.

Iako će to obradovati ljubitelje toplijeg vremena, ono u ovo doba godine pogoduje razmnožavanju virusa i može negativno da utiče čak i na sasvim zdrave ljude. Najbolja preventiva, kažu lekari, jesu slojevito oblačenje i redovna ishrana bogata povrćem.
- Vreme će uticati i na krvni pritisak, nekome može da raste, a nekome da pada. Reumatskim bolesnicima može doći do povećanja bolova - kaže prim. dr Mirjana Lapčević.

Ishrana, dodaje ona, treba da bude bogata vitaminom C, a obroci raspoređeni tako da sadrže tri porcije povrća i dve porcije voća dnevno

Nadlanu / izvor: B92, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.