ČUVAJTE SE NISKIH TEMPERATURA: Hladnoća "steže" srce!

KADA se temperatura spusti ispod nule, kardiovaskularni bolesnici moraju da povedu više računa pre nego što izađu iz tople prostorije napolje. Hladnoća sužava periferne krvne sudove, a kod starijih bolesnika i hipertoničara, to može da izazove nagli i veliki skok krvnog pritiska. Pacijenti koji nemaju regulisan krvni pritisak, a izlaze naglo iz toplog na hladno, imaju veliki rizik od infarkta srca ili mozga.

- Bolesnicima sa hroničnim bolestima preporučuje se redovno uzimanje terapije - savetuje docent dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. - Ali, i pored redovne terapije, može doći do varijacije vrednosti krvnog pritiska. Zbog toga svaki bolesnik koji boluje od hipertenzije mora kod sebe da ima i lekove koji brzo spuštaju krvni pritisak, da bi blagovremeno mogli da ga regulišu. Naravno, primena ovih lekova mora biti samo uz savet i kontrolu nadležnog lekara.

Pokazano je i da zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi. Pri naglim temperaturnim prelazima, promeni pritiska ili smera vetra, i zdravi mogu osetiti glavobolju, odnosno promenu krvnog pritiska. U zavisnosti od uticaja vremena, srčani bolesnici sa anginom pektoris ivisokim krvnim pritiskom, posebno moraju da budu obazrivi.

- Kada su nepovoljni vremenski uslovi, kardiološkim bolesnicima se savetuje da ostanu kod kuće, da se ne zamaraju i da uzimaju maksimalnu propisanu dozu lekova - naglašava dr Mitrović. - Kada je povišena vlažnost, otežano je isparavanje znoja sa površine kože, pa zbog toga dolazi do opterećenja srca, kao da radi pod fizičkim naporom. Istraživanja su pokazala da se srčani udari najčešće javljaju zimi, kao i u danima sa niskim vazdušnim pritiskom. U takvim prilikama preovladava oblačno, često vetrovito, snežno ili kišno vreme. I zato, kada su prisutne nagle promene vremena, uzimajte lekove redovno i ne izlažite se promenama.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još