Da li koristite svoj monitor POTPUNO POGREŠNO?

Gotovo je nemoguće pronaći pristojan LCD monitor koji nije widescreen, što i nije toliko loše, ali ga verovatno koristite na pogrešan način.

Naime, monitori su se nekada prodavali u gotovo univerzalnom formatu 4:3, ali su u međuvremenu proizvođači počeli da prate trendove u TV industriji.

Kada se pojavio prvi widescreen HDTV i kasnije postao gotovo standardan, isto se desilo sa kompjuterskim monitorima, bez nekog naročitog razloga.

Zapravo, mnogi PC gejmeri će vam reći da im se ne sviđa što su proizvođači odustali od visokih rezolucija u korist 1080p, jer je to “magični broj” koji korisnici “negejmeri” povezuju sa HD standardima.

Najveći broj zadataka koje izvršavate na računaru zapravo ne zahteva toliko širok ekran. Naravno, gledanje video snimaka i igranje igara su neki od ključnih izuzetaka, ali ako ste navikli da filmove gledate na TV-u, a igre na konzoli, široki ekran samo vam kvari iskustvo.

Dakle, ako se vaša upotreba računara zasniva na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i bilo kojoj vrsti pisanja, takav monitor vas sputava.

Ono što bi značajno moglo da popravi vaše iskustvo je okretanje istog za 90 stepeni.

Dobro ste pročitali: gotovo sav internet sadržaj bolje se uklapa u visoki monitor, jer tako vidite mnogo više sadržaja.

Ipak, pre nego što polomite postolje monitora u pokušaju da ga učinite uspravnim, važno je napomenuti da nisu svi monitori prilagođeni takvoj promeni. Ako se baza vašeg računara ne može odvojiti, verovatno nećete imati sreće.

S druge strane, veliki broj proizvođača i korisnika, uviđa prednosti ovakvog položaja monitora u izvršavanju svakodnevnih zadataka, pa se većina novih monitora može rotirati.

Ukoliko imate takav monitor, isprobajte barem na nekoliko sati takvu perspektivu. U međuvremenu procenite koji od ovih prikaza bolje izgledaju:

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još