Zlatibor bogat podzemnim vodama

ZLATIBOR, 07. oktobar 2009. (FoNet) - Srpska planinska lepotica Zlatibor je vrlo bogata podzemnim vodama, ocenio je ovih dana istraživački tim Dejana Malenića iz Centra za obnovljive vodne resurse iz Beograda, koji je posle sedmomesečnog istraživanja na terenu izradio studiju podzemnih vodnih resursa i mogućnosti njihovog višenamenskog korišćenja na Zlatiboru.

Ova studija koja je danas prezentirana u Skupštini opštine Čajetina ukazuje na dobre mogućnosti korišćenja svih vidova podzemnih voda na Zlatiboru, kako hladnih, tako i mineralnih i termalnih voda sa kojima je vrlo bogata planina Zlatibor.

Studija je u vidu idejnih rešenja dala odgovore na odlične mogućnosti rešavanja gorućeg pitanja vodosnabdevanja i ukazala na lokacije za flaširanje vode, na potencijalne lokacije za razvoj banja i lečilišta obzirom na bogatstvo termomineralnih voda u utrobi Zlatibora, kao i pogodnim lokalitetima za podizanje plastenika, ribnjaka i sportsko-rekreativnih centara,rekao je Malenić.

On napominje da je istraživanjem utvrđeno da podzemne vode na Zlatiboru spadaju u hiperalkalne, kakvih ima samo u osam zemalja sveta.

Pogledajte još