Šta je zapravo kriza srednjih godina, i kako se sa njom izboriti?

Svi smo čuli za termin kriza srednjih godina, ali, čini se da bi ispravniji naziv bio kriza kraja decenije - smatraju naučnici.

Oni su kroz studiju pokazali da ljudi u 29, 39, 49 ili 59 godini imaju najveće šanse da razviju nagon za radikalnim potezima ili promenama, imaju vanbračne afere ili počine samoubistvo, u odnosu na ljude sličnih godina.

"Shvatili smo da broj devet na kraju, odnosno kraj jedne decenije, tera ljude da se zapitaju da li njihov život ima smisla" - kaže profesor Adam Alter, koautor studije i dodaje da to može biti vrlo poražavajuće psihičko iskustvo, naročito ako osećaju da je njihov život besmislen - prenosi portal Prevention.

Prema studiji, kriza srednjih godina tera ljude da se ponašaju radikalno drugačije, ali na dva načina:

1. Konstruktivno -
počinju da trče prvi maraton, započinju novi posao, putuju i slično,

2. Destruktivno -
upuštaju se u vanbračne veze ili postaju skloni samoubistvu.

Naučnici su zaključili i da se egzistencijalna kriza javlja u ovim godinama jednako i kod žena i kod muškaraca, u svim zemljama i kulturama.

"Nema neke značajne biološke razlike između 28. i 29-te godine, kao ni između 30. i 31. Kada se pojavi taj kritični broj 9, treba samo zastati i razmisliti da li su vaše odluke motivisane realnim potrebama ili samo simboličnim prelaskom iz jedne decenije u drugu" - zaključuje Alter.

Nadlanu / izvor: stil.kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.