Oko je najbolji dijagnostičar: Kako možete da predupredite bolesti pregledom očiju

Oči nisu samo ogledalo duše, kako vole da kažu pesnici, već i ogledalo zdravlja, ako se u njih na pravi način pronikne. Da je to moguće, tvrde zagovornici primene metode irisdijagnostike, odnosno iridodijagnostike. Ovom, pre svega preventivnom metodom, analizira se iris ili dužica oka, u narodu poznata i kao šarenica.

- Šarenica predstavlja krug između zenice i beonjače, koja zavisno od količine pigmenta može biti svetla ili tamna. Oko je tamnije ukoliko šarenica ima više pigmenta, dok je kod plavookih i zelenookih osoba količina pigmenta znatno manja. Njena uloga je da reguliše količinu svetla koje ulazi u oko, poput blende na foto aparatu. Deli se na 12 polja, poput časovnika, i sedam koncentričnih krugova u čijem je središtu zenica. Koncentrični krugovi su vidljivi samo ukoliko postoji anomalija ili obolenje nekog organa. I pored svih opštih karakteristika, šarenica je jedinstvenog izgleda kod svake osobe, poput otiska prsta, pomoću koje je moguća i identifikacija - objašnjava Tihomir Miletić, irisdijagnostičar.

A dijagnostikovanje bolesti?

- Irisdijagnostika daje vizuelni uvid u dužicu oka o zdravstvenom stanju u organizmu sa više od 80 odsto preciznosti. Za ovu vrstu pregleda koriste se lupe i oftalmološka lampa koja osvetljava oko i uveličava izgled dužice za oko 30 puta. Tako "uvećana" šarenica izgleda kao mapa na kojoj su iscrtani svi organi, na kojima se jasno vidi da li su neke zdravstvene tegobe postojale i prošle, da li su prisutne sada ili tek treba da se jave. Između zenice i beonjače prostiru se i skladne linije. Skladne su, ukoliko u organizmu ne postoji nikakav disbalans, dok u situaciji prisustva bolesti one izgledaju drugačije.

Šta sve ovom metodom može da se otkrije?

- Od raznih oštećenja u mozgu do prisustva tumora, sa preciznošću od 86 odsto. Detaljno mogu da se otkriju i potencijalne promene na bubrezima, srcu, plućima, jetri, mokraćnim kanalima, polnim organima... Najvažnije od svega je da se određena bolest dijagnostikuje i nekoliko meseci pre prvih simptoma. Ovo je od posebne važnosti, jer daje mogućnost pacijentu da blagovremeno ode kod lekara i zatraži konkretan pregled određenog organa ili dela tela. Na šarenici može da se ustanovi i nasledna sklonost za bolesti, promene na unutrašnjim organima i poremećaji koji dovede do obolenja.

(old_image)

Parni i neparni

Organi na šarenici desnog oka odslikava se zdravstveno stanje desne strane tela, a na levom - leve strane. Zdravlje parnih organa pluća, bubrega, jajnika, testisa, ušiju, može da se sagleda na obe šarenice. Postoji i izuzetak vezan za srce. Zdravlje srčanog mišića takođe može da se dijagnostikuje u oba irisa.

Zašto je baš šarenica pogodna za davanje ovakvih odgovora?

- Ako je neki deo tela oboleo ili organ ima funkcionalni poremećaj, to se odmah odslikava u polju šarenice gde je konkretan organ "utisnut". Na tom mestu javlja se svetla ili tamna mrlja, menja se boja, pomeraju se linije... Zapravo, signal zdravlja ili bolesti stiže preko čak 28 hiljada nervnih završetaka irisa povezanih sa mozgom, u koji stižu sve informacije o stanju organizma. Unutar šarenice nalazi se hiljade tananih vlakana sa ulogom da primaju informacije od svakog nerva u organizmu. U dužici su i mikroskopska vlakna, kao i sićušni krvni sudovi, koji simultano registruju promene tkiva sa refleksno vezanim organima.

Kako to izgleda u praktičnom smislu?

- Pojava žutog pigmenta na irisu javlja se, recimo, u polju žučne kese i jetre. Njegovo nakupljanje može da ukazuje na brojne razloge. Dešava se da su određene ćelije jetre ometene u svojoj funkciji različitim toksičnim sastojcima. Zbog toga se crvena krvna zrnca pogrešno razgrađuju, pa dolazi do pigmentne pojave bilirubina u oku. Bilirubin može da se taloži i zbog zastoja žuči prilikom izlaska iz žučne kese u crevo, zbog čega treba proveriti šta je ovu prepreku uzrokovalo. Nekada se u poljima pluća na irisu javljaju i promene nalik saću, što ukazuje na robleme dijasnih organa.

Zenice

Usled zdravstvenih tegoba određene promene trpe i zenice, što takođe može da se ustanovi metodom iridodijagnostike. Proširena zenica ukazuje na psihičke poremećaje, dok se sužena javlja kod problema kičme ili meningitisa. Ukoliko su zenice nejednake, radi se o neurasteniji ili paralizi. Ako je vertikalno-ovalnog oblika upozorava na sklonost ka apopleksiji, odnosno naglom prestanku rada nekog vitalnog organa. Horizontalno-ovalna, ukazuje na bolesti očne jabučice, hipofize, štitne žlezde. A ukoliko je zenica izmeštena iz centra, upozorava na plućne ili želudačne bolesti - izričit je Tihomir Miletić.

Koje su još promene značajne na dužici?

- Romboidne strukture ukazuju na izuzetnu složenost problema. Ukoliko su romboidi duboki i crni, obolenje određenog organa je teže. Ako se na njihovoj ivici pojave svetlija mesta, radi se o bolesti u akutnom stanju. Ove promene su posebno vidljive u poljima želuca i creva. Ukoliko su prisutne u polju kičmene moždine, ukazuju na multiplu sklerozi ili išijas. U plavim očima akutni znaci bolesti dobijaju gotovo belu boju. Na plavom oku upala pluća se pokazuje kao svetleća bela tačka. Na zdravlje posebno treba obratiti pažnju, ukoliko se konstatuje prisustvo više crvenih tačaka geometrijskog oblika, u vidu trougla, kvadrata ili romba. Ove promene mogu da ukazuju na tumor, a obično se javljaju nekoliko meseci pre prvih simptoma bolesti.

Da li je metoda irisdijagnostike primenljiva kod svih ljudi?

- Uspešna je kod dece starije od 4,5 godina, kao i osoba do 75. godina. Zbog aterosklerotskih promena na krvnim sudovima kod starijih od ovog godišta nije moguće registrovati promene. Za decu je ova metoda izuzetno značajna jer se blagovremeno određuje sklonost ka određenim bolestima i nasledna predispozicija. Na taj način detetu se na vreme može pomoći ukazivanjem na određene promene u navikama i stilu života, koje se odnose na ishranu, vežbe i izbor sporta.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još