I ONA stari: Znate li kako se vagina menja s godinama?

U dvadesetim

Pubertet je konačno (i hvala bogu) gotov, a polni organi dostigli su veličinu koja odgovara zrelom dobu. Ovo ne važi samo za velike usmine, spoljašnji nabor kože koji štiti vaginalni otvor. Nemojte se iznenaditi ako sa godinama budete imali utisak da postaju tanje. Kako starimo, količina potkožnog masnog tkiva, uključujući i ono na genitalijama se smanjuje.

U tridesetim

Hormonske promene tokom godina, a naročito za vreme trudnoće, mogu da dovedu do toga da unutrašnje usmine, veginalni otvor i početak vaginalnog kanala malo potamni. Kad bacite pogled na ogledalce (u onoj čudnoj, neudobnoj pozi koja vam omogućava da se lepo pogledate) nemojte se iznenaditi ako vam se učini da se nešto promenilo. Ona je i dalje "ona stara", samo, možda, malo tamnija. To vam je nešto kao "50 nijansi ružičaste".

Za vreme trudnoće, materica se širi gotovo čudesno, a zatim se tokom šest do osam nedelja posle porođaja vraća u prvobitnu veličinu. Vaginalni otvor tokom prirodnog porođaja, naravno, trpi promene, ali je priroda sve udesila tako da se posle izvesnog vremena sve vrati na staro. Naročito ako se malo posvetite Kegelovim vežbama. Dakle, nema razloga za brigu.

U četrdesetim

Reproduktivni organi se usporavaju. Pošto se mišići karlice, ako i svi ostali sa godinama opuštaju, neka Kegelove vežbe postanu deo vaše dnevne rutine. Hormonske promene utiču na vaginalnu floru, pa su upale češće, a hormoni su krivi i za osećaj suvoće vagine. Ali, redovan seks može da spreči atrofiju.

izvor: mondo

Pogledajte još