Ružica Sokić: Duh i dar koji se pamte

Fondacija "Ružica Sokić", čiji je cilj da sačuva uspomenu na izuzetan dar i duh koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji i pozorištu, ali i u čitavom kulturnom miljeu Beograda, upriličila je program zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom i Ateljeom 212, pišu Novosti.

Pored projekcije filmova "Žuta" Vladimira Tadeja, "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji podsećaju na njena ostvarenja iz najslavnije epohe srpskog filma, "crnog talasa", i izložbe plakata najvažnijih dela u kojima je igrala, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović najavio je i program za 18. decembar - "Veče sećanja" u svečanoj sali Kinoteke, uz film "Život je san" Dragana Kresoja.

ZLATNO DOBA
Ružica Sokić
rođena je 1934. godine kao kćerka trgovca i suvlasnika tadašnjeg beogradskog lista "Pravda" Petra Sokića, i još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda. Glumu je diplomirala 1958. na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, kratko vreme bila je članica Savremenog pozorišta, a ubrzo je prešla u Atelje 212. Njena filmska, pozorišna i televizijska karijera čine nezaobilazni deo "zlatnog doba" ovdašnje kulture i umetnosti.

"Dug" prema Ružici Sokić za sve ono što je dala i ostavila ovdašnjem filmu, Muzej kinoteke pokazao je i početkom ove godine, kada joj je priredio omaž.

U Ateljeu 212, kući u kojoj je više od 50 godina bila na sceni i ostvarila nezaboravne likove u predstavama od kojih se mnoge danas smatraju antologijskim ostvarenjima - "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Krmeći kas", "Čudo u Šarganu", "Kod lepog izgleda", "Korešpodencija", "Ženski orkestar", "Priče iz Bečke šume", "Iz života kišnih glista", "Aveti", "Bergmanova sonata"..., 16. decembra svečano će biti otvorena izložba "Sećanje na Ružicu Sokić".
Izvor: novosti.rs

Pogledajte još