Dvojica premijera presekli vrpcu: Otvoren Pupinov most

Nakon što su otkrili ploču koja predstavlja znak srpko-kineskog prijateljstva dvojica premijera su presekli crvenu vrpcu i time je most zvanično otvoren.

Nakon toga su se uputili u kratku šetnju mostom, a premijer Aleksandar Vučić se obratio prisutnima zamolivši ih da pozdrave aplauzom premijera Kine.

Premijerje rekao da otvarnje mosta govori i veliča dela, a ne prazne reči.

Naš nobelovac Ivo Andrić zapisao je da čovek koji gradi nije ništa bolji i vredniji od mostova…Ništa od izrečenog ne može biti bliže istini”, kazao je Vučić.

Vučić je istekao da je Srbiji povezivanje bitnije od ičega. “Drugačije se ne bi moglo reći ni za Pupinov most koje su sagradile kineske i srpske kompanije. To je simbol večite ljudske težnje da spoji i da poveže. Tako povezuje Srbiju i Kinu i učvršćuje dva naroda u zajedničkim poduhvatima”, istakao je srpski premijer.

Most je na predlog građana dobio ime po Mihajlu Pupinu, velikom srpskom pronalazaču. Mi narod Srbije vratili smo bar deo onoga što je on dao za nas i Srbiju”, dodao je premijer.

Premijer Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik su na most došli nešto pre 11 časova. Kineska delagacija je stigla tačno u 11 časova za kada je i bilo predviđeno otvaranje mosta.

Dvojica premijera su su rukovala, a potom su se pozdravljali i sa okupljenim građanima.

Na otvaranje mosta došli su ne samo članovi vlade već i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas za vreme čijeg mandata je i započela gradnja.

Duž mosta su postavljene ograde iza kojih je veliki broj građana. Mnogi drže u rukama zastavice Srbije i Kine.

Građani će već od 12 sati moći da prelaze preko novog mosta. Nadležni apeluju na sve koji žele da prisustvuju ceremoniji da do mosta dođu javnim prevozom, a zbog jakih mera obezbeđenja, kako pišu "Novosti", moraće da ponesu lične karte.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče biće skraćen za gotovo 30 kilometara, a gradsko jezgro će biti rasterećeno, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Most je ukrašen srpskim i kineskim zastavama, a od petka preko njega će ići i autobuska linija 85.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most koji je dobio ime po Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšen",a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretnisaobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Izvor: mondo


Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.