Međusobne kritike između DS i DSS

BEOGRAD, 10. januara 2007. (Beta) - Demokratska stranka Srbije (DSS) i Demokratska stranka (DS) danas su razmenile oštre kritike nakon što je DS objavila da je njen kandidat za premijera Božidar Đelić, bivši ministar finansija.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kritikovao je takvu odluku DS-a navodeći da je Đelić "blagajnik Bogoljuba Karića i prijatelj čoveka sa poternice" ali je dodao da ta stranka "ima pravo da pravi loš izbor kandidata".

"Kada je reč o Đeliću, svaki građanin mora da zna da je to čovek koji je bez odluke Vlade Srbije iz budžetske rezerve dao Kariću 40 miliona evra. Pošto ni Đelić nije siromašan, mogao je da pokloni svoje pare, a ne 40 miliona evra para građan Srbije", rekao je Mladenović agenciji Beta.

On je naveo da bi bilo najbolje da sam Đelić povuče kandidaturu i "opovrgne poruku da DS nudi građanima Srbije Karićevog čoveka za premijera".

U odgovoru na takve kritike DS je saopštila da je "tužno" što se DSS upustila u "neočekivanu i prljavu" kampanju protiv DS-a, svodeći je na lični nivo.

"Posto je DSS izgleda i ovoga puta tradicionalno neobaveštena, podsećamo je da su njeni glavni koalicioni partneri Velimir Ilić i Dragan Marković Palma bili u bliskim odnosima sa Karićem i izjavljivali da im je Bogoljub Karić idol i kao čovek i kao biznismen", navodi DS u saopštenju.

Dodaje i da je Velimir Ilić u novembru 2004. godine potpisao koalicioni sporazum o međusobnoj političkoj podršci i zajedničkom političkom delovanju između Nove Srbije i Pokreta snaga Srbije čiji je predsednik Bogoljub Karić.

"Poslovično zaboravni DSS podsećamo i na to da je Vojislav Koštunica, u vreme dok je bio predsednik SRJ, vodio na putovanja Bogoljuba Karića kao jednog od svojih omiljenih privrednih savetnika", ističe DS.

Dodaje se da napad na Đelića predstavlja pokušaj koalicije DSS-NS da izbegne odgovor na pitanja zašto je vlada učinila malo za bolji standard građana, zašto nije ispunila gotovo nijedno predizborno obećanje kao i odgovor na to da li će posle izbora napraviti koaliciju sa radikalima.

Pogledajte još