Kako korica hleba štiti zdravlje?

Ko rado jede svežu, mirisnu, braon koricu od hleba, čini nešto dobro za svoje zdravlje, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer.

Kada se hleb peče u pećnici na 150 ili 180 stepeni Celzijusovih, i počne da dobija nežnu braon boju, tada kora hleba sadrži supstance koje podstiču zdravlje i povrh svega nas održavaju mladim. To su melanoidini koji nastaju prilikom pečenja, prženja i restovanja, kada se ugljeni hidrati i belančevine stope.

U biohemiji se govori o reakciji zvanoj „Maillardova reakcija“. Melanoidini su odgovorni kako za braon boju korice tako i za njen tipičan ukus. Melanoidini daju organizmu podršku prilikom izbacivanja otrova. Čim klice, virusi ili štetne materije iz okruženja dospeju u organizam, ove supstance u kori hleba pomažu da se štetnih materija što pre oslobodimo.

Na nemačkom univerzitetu Minster, profesor dr Tomas Hofman otkrio je jedan specijalni melanoidin: pronil-lizin. To je posebna aktivna supstanca koja čovekovom organizmu daje snagu da se bori protiv tzv. slobodnih radikala. Pošto nas slobodni radikali čine starim i bolesnim, korica hleba definitivno štiti od bolesti i starenja, zaključuje Bankhofer.

Nekad su pekari odmah nakon što su ispekli hleb otvarali vrata i tako mamili kupce. Prilikom pečenja hleba nastaju tzv. supstance koje nas čine srećnim, aldehidi i amini. To su aromatične materije, koje nas zavode, čine srećnim i deluju kao bezopasni opijati. 

Compress
(BEČ, 7. oktobar 2009.)

Pogledajte još