fbpx

Neverovatno, ali istinito: Ima polnih bolesti koje možete dobiti i bez seksa!

Evo kako možete da ih "pokupite"

HPV

Iako poslednjih godina raste svest o ovom virusu, mnogi ljudi ne znaju da može da se prenese i preko kože. Neki od sojeva HPV mogu izazvati genitalne bradavice, dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije.

Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti. Iako se one mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili rezanjem, virus i dalje može ostati u organizmu i povremeno se aktivirati.

Ova zarazna bolest je virusna infekcija, ali sve veći broj žena ima povećane kvržice s kraterima na polnim organima.

Molluscum Contagiosum

Moluske se obično prenose preko kože, ili čak kreveta slolarijuma. Iako nisu bolne, one se mogu proširiti zamrzavanjem i drugim tehnikama. Dobra stvar je da se virus obično ne vraća kada ga se jednom rešite.

Trihomonijaza

Ova bolest nije naročito poznata, ali treba znati nešto više o njoj, jer virus može preživeti čak i na neživim predmetima vrlo dugo, nakon što ih dodirne neko zaražen. Uglavnom se može preneti peškirom ili neopranim vibratorom.

Simptomi su iscedak iz vagine praćen svrabom i iritacijom, ali se bolest može izlečiti antibioticima.

Herpes

Herpes se verovali ili ne može preneti poljupcem ili deljenjem korištenih brijača, pa čak i posuđa, iako je rizik nizak.

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi obično ne insistiraju na razlikama među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali danas je ta razlika manje važna nego pre. Iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na polnom organu tek može ukazivati na herpes. Iako lekari znaju kako da izleče simptome, lek za sam virus ne postoji.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.