Promocija knjige o Miki Antiću Nemanje Rotara u Domu omladine Beograda

O ovoj, nadasve zanimljivoj i suptilnoj romansiranoj biografiji, o kojoj je književnica Sanja Domazet napisala da "skoro nije viđena u srpskoj prozi", govoriće: Gojko Božović, urednik i direktor Izdavačke kuće "Arhipelag", Sanja Domazet, književnica i autor. Gosti večeri: Tamburaški orkestar "Neven" iz Pančeva.

U toku večeri biće prikazani i kratki filmovi o Miroslavu Antiću kao i njegov kratkometražni film "Druga obala".

Više o knizi „Sutradan posle detinjstva“ Nemanje Rotara:

Večan je samo onaj ko nema pojma šta je kalendar, vreme i istorija, napisao je jedanput „poslednji vojvoda Vojvodine" kako je Mirosalava Antića u jednoj svojoj pesmi nazvao Brana Petrović.

Ispričana iz porodičnog i ličnog ugla, sa podacima i foto-materijalom koji se prvi put objavljuju, knjiga "Sutradan posle detinjstva" nudi čitaocu nesvakidašnje putovanje kroz Antićev život. Takođe, ovo je priča i o Rotarovom sazrevanju i odrastanju u vremenu za koje sam autor smatra da je daleko humanije od današnjeg. Žanrovski polifona, stilski odmerena, na momente nostalgična i melanholična, priča o slavnom pesniku, nežnosti, pticama i odrastanju predstavlja prvorazredno štivo za književne sladokusce, ali i za savkoga koje je voleo i još uvek voli Antića i njegovu poeziju.

"Skoro nismo imali u srpskoj prozi ovako suptilnu i lepu biografiju jednog pesnika, koju piše neko ko mu je blizak i po srodstvu i po vokaciji i po senzibilitetu... Rotar se prosto ogrnuo banatom, zaronio u uspomene i napisao da "nigde na svetu nema ovakvih nebesa kad se na putu ka večnosti slučajno zakače za toranj pa padnu". Evo knjige gde su pomešana putovanja, ljubavi, stranstvovanja, dopisne karte koje je Antić tako voleo da piše, vozovi, rastanci i fotografije, crno-bele, naravno, sa kojih nam se pesnik smeši i onda kada mu je lice ozbiljno. Jer Miroslav Antić je doslovno umro sa pozlatom na rukama. Želeo je da naslika još jedan suncokret. Ta pozlata ostaje na rukama čitalaca ove knjige", zabeležila je književnica Sanja Domazet.

Knjiga "Sutradan posle detinjstva" bila je među nekoliko najtraženijih naslova na ovogodišnjem 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Više o autoru Nemanji Rotaru:

Nemanja Rotar, autor nekoliko knjiga eseja, pripovedne proze i romana, među kojima su najznačajniji: „Poslednja noć na Levantu" (roman o najvećoj opsadi Carigrada), „Netrpeljivost" (nagrada „Borislav Pekić" 2006. godine) i „Dnevnik ljudoždera", otkriva se publici kao vešt biograf i hroničar jednog posve drugačijeg vremena od današnjeg. Autor se pre ovoga pozabavio slavnim pesnikom kao priređivač njegove antologije pod nazivom „Pesme za Velike".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.