Evo zašto nije dobro da ženama govorite da su se ugojile

Primećujete da vam se prijateljica ili sestra ugojila? Nemojte ništa da komentarišete! Kada nekome kažete da bi trebao da smrša nekoliko kilograma – čak i ako to govorite u najboljoj nameri – ta osoba će se još ugojiti, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživanje je otkrilo i da žene koje okruženje prihvata, uspešnije mršave i lakše održavaju vitku liniju. To, nažalost, nije slučaj sa ženama koje su izložene negativnim porukama o svojem izgledu i višku kilograma. 'Kada se loše osećamo u pogledu izgleda našeg tela, često se okrećemo najbližima – porodici i prijateljima. Želimo od njih podršku. Od njihove reakcije zavisi kako ćemo se dalje ponašati, što znači da je njihov uticaj na nas ogroman', ističe Khristin Logel, profesorika sa Univerziteta “Waterloo”, koja je i vodila istraživanje.

U istraživanju su učestvovale ispitanice od 18 do 21 godine. Sve one često su bile nezadovoljne zbog svoje telesne težine. Ispitanice su na početku odgovarale kako se osećaju zbog svojeg izgleda, a na isto pitanje odgovarale su i posle pet meseci. Pokazalo se da najmanje napreduju one koje su u krugu bliskih ljudi dobijale negativne poruke o svojoj telesnoj težini.

Izvor: portaloko

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.