"Domaći Bitlsi" u subotu u Domu omladine Beograda!

Grupu The Bestbeat čine Vladimir Banovčanin kao John Lennon, Damjan Dašić kao Paul McCartney, Marko Ćalić kao George Harrison i Vitomir Milićević kao Ringo Starr. Kažu da su rasli uz muziku Bitlsa, koja je do njih stizala putem ploča i singlova iz roditeljskih kolekcija. Kasnije su svoje prve sviračke korake pravili svirajući uz muziku sa tih ploča, a sama ideja o osnivanju grupe se rodila 2003. godine. Tada su se sreli sa prvim tribjut grupama iz Engleske i Amerike i shvatili da je, na neki način, moguće svirati u svom omiljenom bendu. Ističu da su od početka želeli da rade ozbiljno i da zasluže naklonost publike.

Nastupi ovog sastava specifični su po tome što članovi benda koriste verne reprodukcije kostima, frizura, instrumenata i pojačala kakve su koristili Bitlsi. Kostimi u kojima nastupaju pripadaju različitim fazama kroz koje su poznati Liverpulci tokom karijere prolazili. „Ako sviramo pesme iz 1964. godine, onda nosimo odela u kojima su nastupali kod Ed Salivana. Ako je u pitanju 1965. to su Shea stadium kostimi, a kada prošetamo kroz pesme sa albuma iz 1967. godine, onda smo u uniformama sa omota Sgt. Pepper i tako redom. Najveći deo kostima u kojima nastupamo sašili su krojači Narodnog pozorišta i veoma smo im zahvalni na preciznosti i posvećenosti detalju. Dosta vremena smo proveli u analiziranju kragni, odabiru pozamanterije, širini nogavica i ostalim, naizgled, manje bitnim stvarima, ali kod tribute benda detalji su bitna stvar. Možda se baš svaki šav ne vidi iz publike, ali nama taj trud veoma znači“, kažu članovi benda.

Članovi benda naglašavaju da su dosta vremena proveli gledajući koncertne i TV snimke, skidajući pokrete Bitlsa i njihov stil sviranja: „Imali smo ideju da, ako gledate koncert sa polovine sale i ne vidite baš jasno naša lica, steknete utisak da prisustvujete koncertu originala. U tome su nam dosta pomogle kritike i sugestije prijatelja iz publike. Da bi ceo vizuelni doživljaj bio potpun iako je basista desnoruk, bas gitaru naučio je da svira levom rukom. Bitno je i da se ne preigrate, tada već nastaje parodija, a to nam nije ideja. Sve pesme sviramo u originalnim aranžmanima i tonalitetima i posle nekoliko hiljada ponavljanja, mogu vam reći da postaje prilično jednostavno."

Američki magazin Newsweek uvrstio je The Bestbeat među trideset najboljih svetskih Bitls tribjut bendova. "Za nas je to bilo veoma bitno i prilično nas je iznenadilo kada su nam se javili novinari iz Newsweeka. Našli smo se u specijalnom izdanju najtiražnijeg američkog magazina, koje je od korice do korice bilo posvećeno Bitlsima, tačnije pedesetogodišnjici izdavanja singla “Love me do”. Mi smo se pojavili među najinteresantnijim tribute sastavima iz celog sveta. Ako se setite da je muziku Bitlsa u Beograd doneo legendarni Radivoj Korać i da su je kasnije prezentovali, svirali i o njoj pisali mnogi značajni ljudi, za nas je velika čast to što smo u prilici da na svoj način pokažemo šta nam Bitlsi predstavljaju.", naglašavaju The Bestbeat.

Vladimir, Damjan, Marko i Vitomir ističu da je koncert u Domu omladine Beograda posvećen jubileju pedesetogodišnjice albuma i filma A hard day’s night i tim povodom The Bestbeat će odsvirati sve pesme sa ove ploče: „Ta 1964. godina je za Bitlse značajna i zbog toga što je to trenutak kada je, posle uspešne američke turneje, Beatlemania postala svetski fenomen. Na ovom koncertu ćemo svirati i pesme koje su obeležile tu turneju. Zanimljivo je da se ove godine obeleževa pedeset godina od izgradnje Doma omladine Beograda, koji je šezdesetih godina predstavljao mesto razvitka domaće rok scene. Kako se ove godine obeležava i pedeset godina od izdavanja knjige In his own write publika će moći da vidi radove profesora Fakulteta primenjenih umetnosti - Rastka Ćirića, Jugoslava Vlahovića i njihovih studenata, koji su inspirisani ovom knjigom. Mi izvodimo pesme iz celokupnog repertoara Bitlsa i do sada smo shvatili koje su pesme neizostavne, kao na primer She loves you, Twist and shout, A hard day’s night, Hey Jude… Kod Bitlsa je fenomenalno to što, pored nekoliko navedenih, u dahu možete da nabrojite bar još trideset neizostavnih pesama i eto vam repertora za koncert. Uživamo podjednako u svakoj pesmi koju sviramo i uvek nam je bitno da to što izvodimo prija publici. “

Nakon koncerta u Domu omladine Beograda, "domaći Bitlsi" sviraju u Austriji, u martu ih očekuje vrlo uzbudljiva turneja po Francuskoj, a u Beogradu, 31. januara imaće mini koncert na Kolarcu, u okviru manifestacije – Kako se sluša koncert. "Veoma nam je drago što ćemo svirati za klince koji treba da se upoznaju sa rok muzikom i njenim počecima. Nakon toga ćemo, kada je rodni grad u pitanju, napraviti pauzu od nekoliko meseci, a ostale gradove u Srbiji ćemo rado posetiti kada se za to ukaže prilika.", zaključuju članovi benda The Bestbeat.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.