Popularan među tinejdžerima: Ovaj prah može biti smrtonosan!

Čak i kašičica kofeina u prahu, jednaka količini kofeina u 25 šoljica kafe(!), može biti fatalna. Obično se obeležava kao dijetetski suplement.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) još prošlog leta upozorila je potrošače da ne koriste čist kofein u prahu, pošto je jedan 18-godišnjak u Ohaju umro od prekomerne doze kofeina.

Sada FDA pokreće pravne procedure protiv kompanija koje prodaju čist kofein u prahu, jer može biti smrtonosan i u malim dozama, prenosi Beta.

Neki veći trgovci su taj proizvod povukli iz prodaje, ali kofein u prahu je i dalje dostupan putem interneta i u nekim prodavnicama.

Pošto nema pravne mogućnosti da ga povuče iz prodaje, FDA pokušava da pokrene pravni postupak protiv onih koji taj proizvod prodaju u velikim pakovanjima, kako bi ih ubedila da to ne rade.

Zamenik komesara FDA za hranu Majkl Tejlor izjavio je za Asošiejted pres da je neodgovorno prodavati tako potencijalno opasan proizvod.

„Nadam se da će ljudi shvatiti poruku da jednostavno treba da prestanu da to prodaju“, rekao je Tejlor, dodajući da će agencija iscrpeti sve pravne opcije protiv onih koji to ne učine.

FDA je upozoravala da je razilka između bezbedne količine kofeina u prahu i smrtonosne doze veoma mala.

Simptomi predoziranja kofeinom su ubrzano ili nejednako lupanje srca, napadi, povraćanje, dijareja i dezorijentisanost.

Izvor: rts

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.