LGBT u Srbiji ostaje bez slova T: Evo zašto su se trans osobe OTCEPILE od gejeva!

"T se samoorganizovalo kao zaseban entitet i kao svojevrsna i jaka zajednica čije su potrebe druge organizacije godinama ignorisale", kažu iz ova dva udruženja.

Kako prenosi 24sata.rs Predsednica Egala Vesna Zorić ushićena je zbog ovog istorijskog trenutka.

„Smatram da je ovo istorijski momenat za trans* osobe. U proteklih dvadeset godina nije postojala nijedna situacija u kojoj je trans* zajednica imala iza sebe dve organizacije koje su sporazumno artikulisale svoja delovanja i kojim su definisale svoje akcije. Ovo je prvi put da trans* zajednica govori u svoje ime. Protekle dve decenije trans* je bilo samo nevidljivi prilepak LGBT pokreta u Srbiji. Došlo je vreme da se stvari na tom polju pomeraju sa mrtve tačke“, bila je jasna Zorićeva.

Predstavnici organizacije Gayten-LGBT Milan Đurić i Kristian Ranđelović istakali su važnost zajedničkog rada na unapređenju položaja trans* osoba u Srbiji. ''Iako su u prethodnim godinama načinjeni važni koraci za unapređenje položaja i prava trans* osoba pred nama se nalazi dug put do potpunog integrisanja trans* osoba u društvo i radujemo se što ćemo taj put osvajati zajedno.''

Pogledajte još