Danas se širom sveta slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru

''Život je svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije'', istakao je u božićnoj poruci beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i dodao da je Bozićna tajna ''kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma".

Hočevar, koji je u crkvi Svetog Antuna predvodio ponoćku kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, poručio je i da Božić nije praznik samo nekih većih ili manjiih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta.

On je čestitao svim vernicima Božić poželevši im da ispinjeni tom svetlošću i snagom mirno započnu Novu godinu.

''S Božijim blagoslovom ona će sigurno biti srećna i uspešna, što od srca svima želim!, rekao je Hočevar u božićnoj poruci.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jasle, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, a kome se klanjaju na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Izvor: blic

Pogledajte još