Prirodni lekovi protov vaginalne infekcije

Posetite ginekologa prvenstveno da utvrdite o kojoj se vrsti infekcije radi, jer su simptomi poprilično slični. Pored propisanih lekova mnoge žene se okreću čajevima od uve i brusnice, a ako je reč o gljivičnoj infekciji postoji još nekoliko načina da sami sebi pomognete.

Čajevi

Protiv svraba i peckanja delotvoran je čaj od ruzmarina. Možete ga koristiti kao sredstvo za intimnu negu (za pranje intimnih delova tela) ili samo ga natapkati na vaginalni otvor. Možete ga i piti - prelijte 1 kašičicu sušenog ruzmarina sa 1 šoljom vrele vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite. Piti 1 do 4 šolje na dan ako imate gljivičnu infekciju.

Brusnice su korisne u borbi protiv infekcije urinarnog trakta (ili bešike), ali i protiv gljivičnih infekcija. U slučaju gljivica preporučuje se da pijete nezaslađeni čisti sok od brusnica nekoliko puta na dan. Možete konzumirati i tablete od brusnica ili suve brusnice. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Ulja

Ulje čajevca ima jaka antigljivična svojstva. Par kapi ulja čajevca stavite na tampon, pa ga stavite u vaginu. Ostavite dva do 3 sata da deluje. Ponavljajte dva puta dnevno.

Na sličan način djeluje i ulje origana. Možete ga naneti površinski, ali razređenog u maslinovom ulju; ili oralno u vidu kapsula 2 puta na dan.

Beli luk

Jedite beli luk ukoliko imate gljivičnu vaginalnu infekciju. Jedna od opcija je i da napravite pastu od iseckanog belog luka i nanesite na inficirani deo. Možete nanositi i smesu ulja belog luka, vitamina E (iz kapsula) i kokosovog ulja.

Sirće

Koristiti možete i obično belo i jabukovo sirće i to u toplim kupkama. Kupite organsko čisto sirće (najbolje jabukovo). U kadu sa toplom vodom uspite 1 šolju ovog sirćeta. Natapajte se 20 minuta i onda lagano obrišite peškirom.

Neven

Ova biljka, takođe ima antigljivična i protivupalna svojstva. Izgnječite par listova nevena (pazite da je biljka čista, netretirana hemikalijama). Izgnječite listove i nanosite površinski. (Izbegavajte u trudnoći).

Izvor: nezavisne

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.