Šest namirnica koje pogoršavaju prehladu

1. Kupovni voćni sokovi - Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne vredi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i "krade" vitamine iz tela te samim tim slabi imunitet.

2. Pržena hrana - Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško svarljive te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa - Kada smo bolesni, trebali bismo pojačati unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein, kao glavni sastojak crnog napitka, deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidrataciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice - Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju kiselo povrće, citrusi, posebno pomorandža, kao i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol - Baš poput kafe, alkohol "tera" tečnost iz tela te samim tim može uzrokovati dehidrataciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo delovanje.

6. Mlečni proizvodi - Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D, koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj.

Izvor: avaz

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.