Nikolić i Vučić spremaju predlog rešenja za status Kosova

Pošto postoje naznake da bi Brisel mogao da ubrza pitanje rešavanja statusa Kosova, srpska vlast je rešila da sama ponudi rešenje i neka razmišljanja već je i iznela u međunarodnim krugovima.

Procena državnog vrha je da bi bez ove "ofanzive" Beograda, svakim odlaskom na novu rundu dijaloga u Briselu, Srbija bila na gubitku.

Prema informacijama Novosti, ključni deo srpskog predloga odnosiće se na Zajednicu srpskih opština (SZO) na Kosovu i Metohiji.

Jer, prema diplomatskim signalima, namera Zapada je da nadležnosti ZSO praktično obesmisle i svedu na "olovke i podmetače za čaše", dok Beograd ZSO vidi kao najvažniji stub Briselskog sporazuma i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Srž problema je u tome što je Evropska unija na stanovištu da ZSO treba da se formira u skladu sa prištinskim zakonima, a to bi zajednicu učinilo "ljušturom" bez
ovlašćenja na osnovu kojih bi Srbi na Kosou i Metohiji mogli da donose odluke od važnosti za njihov život.

Takođe, Srbija će u novu tešku diplomatsku bitku koja bi mogla politički da obeleži iduću godinu, ući sa čvrstom namerom da odbrani i ustavne odredbe koje se odnose na Kosoo i Metohiju, najavljuju Novosti.

Plan za Kosovo i Metohiju predstavljaće, naime, "crvenu liniju" ispod koje ne sme da se ide, a ponuđene opcije moći da se podvedu pod suštinsku autonomiju koju srpski ustav već predviđa.

Beograd očekuje da će mnoge stvari biti jasnije posle već zakazanog briselskog sastanka na visokom nivou, na koji su pozvani Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, ali i posle otvaranja 35. pregovaračkog poglavlja, u kojem će se definisati uslovi koji se tiču Kosova i Metohije i koji čekaju Srbiju na putu evrointegracija.

Izvor: Blic

Pogledajte još