SEKSAJTE SE, ali pazite OVO možete zaraditi i bez SEKSA!

Ginekološkinja Alisa Dvek iz Njujorka i autorka knjige 'V is for Vagina' odala nam je gde se sve kriju virusi od kojih bismo trebali bežati glavom bez obzira.

HPV

Iako se poslednjih godina sve više piše i priča o HPV-u, mnogi i dalje ne znaju da se ovaj virus može preneti i bez seksa. "HPV se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne bradavicu ili područje koje je okružuje", kaže Dvek.

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu uzrokovati genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Čak ne mora biti u obliku bradavice da biste se zarazili, jer se virus može širiti i pre nego se proširi po telu. "Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tijela, kao što su prsti", napominje Dvek. Iako se bradavice mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili sečenjem, virus i dalje može ostati u organizmu i povremeno se aktivirati.

Molluscum Contagiosum

Iako zvuči kao nešto iz Harija Potera, zarazne moluske su daleko od toga. Iako je tehnički reč o virusnoj infekciji, a ne o polno prenosivoj bolesti, Dvek napominje da je porastao broj žena koje imaju povećane kvržice s kraterima na polnom organu, umesto na drugim delovima tela. Moluske se obično prenose preko kože ili čak kreveta u solarijumima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu one se mogu proširiti, zbog čega biste se mogli zabrinuti.

"Virus će sam nestati, a kvržice se mogu ukloniti. Ali ako se recimo zamrzavaju, ne mogu se poslati na analizu u laboratoriju", ističe Dvek. Pozitivna stvar je da se. jednom kad se rešite virusa, infekcija obično ne vraća.

Trihomonijaza

Ova bolest nije jako poznata, ali vredi čuti nešto i o njoj jer virus može preživeti na neživom objektu prilično dugo nakon što ga je dodirnuo neko zaražen. Može se pojaviti u obliku vaginalne infekcije, uz iscedak neugodnog mirisa, te praćen svrabom i iritacijom. "Može se preneti stvarima kao što su prljavi peškir ili neoprani vibrator", kaže Dvek.

Iako ne postoji tačna informacija koliko dugo može preživeti virus, Dvek objašnjava da je malo verovatno da biste se zarazili dodirivanjem predmeta nekoliko nedelja pošto ga je dodirivala osoba s trihomonijazom. Srećom, lako se može izlečiti antibioticima.

Herpes

Ovo je često prva infekcija na koju ljudi pomisle pri spomenu polno prenosivih bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se može preneti na neke prilično nedužne načine. "Herpes se može preneti poljupcem ili deljenjem prljavog brijača ili neopranog posuđa, iako je tu prilično nizak rizik", tvrdi Dvek.

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi ne prave velike razlike među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali danas je ta razlika manje važna nego pre. "Osim činjenice da se tip 1 obične ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gde na telu", napominje Dvek. I iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na polnom organu tek može ukazivati na herpes. I dok lekari znaju kako izlečiti simptome, ne postoji još lek i protiv samog virusa.

Izvor: portaloko

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.