Uz ove 3 biljke, POTENCIJA u novogodišnjoj noći je zagarantovana!

Azijski ginseng

Dvje su osnovne vrste ginsenga: Azijski ginseng (Panax ginseng) i Američki ginseng ((Panax quinquefolius). Valja ih dobro razlikovati jer uprkos sličnom sastavu nemaju isti efekat na organizam pa se tako stimulativan efekat pripisuje samo azijskom ginsengu.
Kontinuirano uzimanje azijskog ginsenga poboljšava seksualnu funkciju kod muškaraca, posebno u slučaju erektilne disfunkcije.
Preporučena doza u slučaju erektilne disfunkcije iznosi 900 mg azijskog ginsenga 3 puta dnevno. Iako su nuspojave retke (najčešće je reč o nesanici), savetuje se kontinuirano uzimati maksimalno 3 meseca. Takođe, kod osoba s bolestima srca potrebno je konsultovati se s lekarom pre posezanja za ovim.

(old_image)

Maca

Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao "ginseng s Anda", a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, mešan s mlekom, ili kao sastavni deo brojnih drugih jela. Tradicionalno se verovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući gvožđe koje značajno doprinosi njenoj nutritivnoj vrednosti.

Delovanje mace ogleda se u povećanju telesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima je dokazan njen doprinos povećanju libida, povećanju volumena ejakulata i broju spermatozoida. Preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako delotvorna kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, ali vredi preporuka ne uzimanja visokih doza duže od 3 meseca kontinuirano.

Tribulus (Babin zub)

Tribulus (Tribulus terrestris) se od davnina primenjuje za lečenje problema seksualne disfunkcije i jačanje libida. Postoji dovoljno dokaza da Tribulus podstiče seksualnu želju i moć.
Preporučene doze kreću se od 450 do 1500 mg dnevno, a sama biljka se smatra sigurnom za upotrebu kroz period od maksimalno 2 meseca kontinuiranog korišćenja. Valja napomenuti da je tribulus klasifikovan kao potencijalno sredstvo zloupotrebe kod sportista.

Epimedium

Epimedium (Epimedium sagittatum), poznat u engleskom govornom području kao Horny Goat Weed , vekovima se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca. Efekat na jačanje libida i poboljšanje erekcije je naučno dobro dokumentovan, a za povoljan efekaat zaslužni su flavanoidi, posebno ikarin i polisaharidi.

Preporučene dnevne doze kreću se u rasponu od 250 do 1000 mg dnevno. Iako su u studijama korišćene i doze do 15 g dnevno prevelike količine nisu preporučljive jer mogu ubrzati rad srca. Osobe koje uzimaju lekove za sniženje krvnog pritiska ili antikoagulanse moraju izbegavati epimedium.
Izvor: portaloko

Pogledajte još