Ognjanovići na saslušanju u policiji, odbili poligraf!

Nebojša i Jelena Ognjanović su trenutno na saslušanju policiji, saznaje „Politika”. Nezvanično saznajemo da su roditelji male Tijane Ognjanović odbili poligrafsko testiranje.

Podsećamo, posebno oformljena radna grupa šest meseci je sprovodila policijsku istragu u slučaju „Ognjanović” zbog sumnji u zloupotrebu humanitarnog novca prikupljenog tokom akcija širom Srbije da bi mala Tijana Ognjanović otišla na transplantaciju srca u hjustonsku bolnicu.
Devojčica je umrla u julu 2013. godine ne dočekavši novo srce, a od jula ove godine predmet istrage su tokovi novca prikupljenog u humanitarnim akcijama i uplaćivanog na račune za malu Tijanu. Reč je o 2,6 miliona evra.

Nema računa za troškove lečenja Tijane Ognjanović

Policija je izveštaj radne grupe koja je istraživala slučaj „Ognjanović” prosledila Višem javnom tužilaštvu, ali je očigledno da će posla i za policiju i za tužilaštvo biti i u narednom periodu, sve dok ne ispitamo sve okolnosti i sumnje vezane za ovaj slučaj, kaže za „Politiku” Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

Policija je, kako je „Politika” juče objavila, predala Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dokaze prikupljene tokom višemesečne istrage u slučaju „Ognjanović” sprovedene zbog sumnje u zloupotrebu humanitarnog novca prikupljenog u proleće 2013. godine, a reč je o 2,6 miliona evra, kako bi mala Tijana Ognjanović otišla u Ameriku na transplantaciju srca. Devojčica je, nažalost, umrla u julu prošle godine ne dočekavši novo srce, a njeni roditelji su krajem prošle godine zvanično postali naslednici para koje je cela Srbija skupljala kao pomoć za Tijanu.

Policijska istraga, kako naš list nezvanično saznaje, pokazala je da postoje neslaganja između izjava Ognjanovića datih u policiji 14. novembra prošle godine prilikom informativnog razgovora i prikupljenih dokaza. Osim otvaranja privatnog računa na ime Tijanine majke Jelene Ognjanović i prebacivanja u to vreme humanitarnog novca na drugi privatni račun koji pripada njenom suprugu Nebojši Ognjanoviću, nadležni će morati da istraže i koliko je zaista koštalo lečenje male Tijane u hjustonskoj dečjoj bolnici.

Podsećamo, prema izjavi Nebojše Ognjanovića, devojčicinog oca, date „Politici” krajem prošle godine, Tijana je u hjustonskoj bolnici bila tri meseca i za to vreme na njeno lečenje utrošeno je oko milion evra. On je tada za „Politiku” rekao: „Sve je koštalo – od sonde do mehaničkih pumpi. Tijana je imala nekoliko intervencija – operaciju ugradnje dve mehaničke pumpe i intervenciju na zubu.”

– Cena transplantacije je pre odlaska Tijane Ognjanović u Ameriku u maju prošle godine snižena na 750.000 dolara. Devojčici nije presađeno srce, ali prema tvrdnjama Ognjanovića, za lečenje njihove ćerke u hjustonskoj bolnici platili su 1.112.000 dolara! Međutim, nikada nisu podneli račune kojima bi i dokazali ove troškove – kaže „Politikin” izvor blizak pravosuđu.

Jedna od stavki na koje odlazi puno novca prilikom lečenja u bolnici je i korišćenje bolničkog kreveta koji se plaća po danu. Međutim, kako „Politika” nezvanično saznaje, tokom tromesečnog boravka Ognjanovića u Americi, Tijana je provela svega desetak dana u hjustonskoj dečjoj bolnici.

– Ognjanovići su sa ćerkom tokom boravka u Americi čak 95 odsto vremena proveli u kući „Ronald Mekdonald”, gde nisu plaćali ni smeštaj ni hranu. Ova kuća sa 50 soba namenjena je za besplatan boravak porodica čija se deca leče u hjustonskoj bolnici, i u kojoj mogu da borave sa svojim obolelim detetom između terapija i pregleda – navodi naš izvor.

Uprkos insistiranjima radne grupe tokom istrage da od nadležnih u hjustonskoj dečjoj bolnici dobiju precizne podatke o plaćenim troškovima tokom lečenja male Tijane, ovaj odgovor nije stigao. Zbog toga se od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu očekuje da traži međunarodnu pravnu pomoć u Americi kako bi se utvrdilo koliko je novca zaista utrošeno na terapije i intervencije koje je Tijana imala.

Tokom istrage radne grupe utvrđeno je i da izjava Ognjanovića, data na informativnom razgovoru u policiji 14. novembra 2013. da nemaju račune u stranim bankama, nije bila tačna.

– Istraga je pokazala da je Jelena Ognjanović otvorila račun na svoje ime u DŽP Morgan čejs banci u Americi prošlog leta dok je Tijana još bila živa. U više navrata na tom računu su obavljane transakcije, uplaćivan je i isplaćivan novac. Ne zna se koliko je para na njemu ostalo – kaže naš izvor.

Upečatljivo je saznanje do kojeg se došlo tokom policijske istrage, da sa računa Jelene Ognjanović otvorenog u Americi nijednom nisu bili plaćani bolnički troškovi za lečenje male Tijane, već je to činjeno isključivo sa računa koji je glasio na ime Tijane Ognjanović. Inače, ni Tijanin račun nije bio namenski, iako su njeni roditelji to više puta izjavljivali, tvrdi „Politikin” izvor.

– U avgustu prošle godine, petnaestak dana posle Tijanine smrti, sa svog privatnog računa Jelena Ognjanović je prebacila na privatni račun supruga, otvoren u Srpskoj banci, 100.000 dolara. Nebojša Ognjanović je dva puta podigao novac sa svog računa, i to u iznosima manjim od 1.000 dolara, a zatim je zbog istrage taj račun zamrznut – navodi naš izvor blizak pravosuđu.

Na početku ostavinske rasprave, koja je završena krajem prošle godine, kako „Politika” nezvanično saznaje, Nebojša i Jelena Ognjanović prijavili su samo račun male Tijane na koji su građani širom Srbije uplaćivali novac da bi dete otišlo na transplantaciju. Onda je utvrđeno da je Jelena otvorila račun u stranoj banci, navodno samo da bi lakše plaćala bolničke i druge troškove tokom boravka u Americi, pa je zatim i taj račun obuhvaćen ostavinskom raspravom, ali ne i račun Nebojše Ognjanovića na koji je, kako se kasnije ispostavilo, njegova supruga prebacivala humanitarni novac.

Na računima obuhvaćenim ostavinskom raspravom, prema evidenciji banke, ostalo je 439.592 evra. I juče smo pokušali da od Nebojše Ognjanovića saznamo šta će učiniti sa ovim parama, ali i zatražili komentar zbog sumnji u zloupotrebu humanitarnog novca, ali on nije odgovarao na pozive.

Bez odgovora iz Višeg javnog tužilaštva

„Politika” je juče ujutru uputila pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje treba da odluči da li će pokrenuti krivični postupak protiv Ognjanovića na osnovu dokaza koje je policija prikupila. Pitali smo ih da li postoji dovoljno dokaza za pokretanje krivične prijave protiv Ognjanovića i za koja dela mogu da se terete, da li će tužilaštvo tražiti međunarodnu pravnu pomoć za ispitivanje tokova novca u Americi, ali i troškova za Tijanino lečenje u hjustonskoj bolnici. Pitali smo i da li će tužilaštvo ispitivati odluku suda o ostavinskoj raspravi po kojoj je sav novac prikupljen u humanitarnim akcijama pripao Tijaninim roditeljima, ali i da li je tačno da je policijska istraga u tužilaštvu već skoro dva meseca. Odgovore na ova pitanja juče do kraja radnog vremena Višeg javnog tužilaštva nismo dobili.

Izvor: politika

Pogledajte još