Bivšim poslanicima doživotna propusnica za restoran?!

Nekima od njih, Administrativni odbor je pre nekoliko dana dodelio doživotne legitimacije koje važe za obe zgrade.

Od Skupštine je ulaznicu za parlament dobilo 317 nekadašnjih poslanika. Mogu da koriste skupštinsku biblioteku, arhiv i restoran. Ko i zbog čega ima doživotni pristup srpskom parlamentu?

"Nakon što mu istekne mandat, narodni poslanik predaje zahtev generalnom sekretaru – koji odobrava zahtev za trajnu propusnicu. Narodni poslanik na taj način dobija mogućnost da i dalje dolazi u parlament, izvrši uvid u neka dokumenta, arhivu, znači potpuno ista prava kao kad je bio narodni poslanik", objašnjava generalni sekretar Skupštine Jana Ljubičić.

Koje su navike iz skupštinskih dana bivši poslanici više zadržali? Obilaze li radije biblioteku, arhiv ili restoran?

Bibliotekarka u Skupštini Radmila Stojanović kaže da bivši poslanici veoma često koriste biblioteku, ali kaže da ne dolaze toliko često koliko zovu telefonom. Nekad poslanici imaju i neobične zahteve.

"Poslanik kog ja ne želim da imenujem imao je jedan specifičan zahtev, pisao je monografiju. Uputio je zahtev da mu kažemo šta je on to govorio od uvođenja višestranačja do danas", kaže Marko Adamov iz skupštinskog arhiva.

Da li su i koliko često bivši poslanici stalni gosti skupštinskog restorana nismo mogli da saznamo od osoblja, jer nam nije dozvoljeno da razgovaramo s njima. Među onima koji su dobili doživotne propusnice za parlament su nekadašnji premijer Mirko Cvetković, bivši ministri Mlađan Dinkić, Oliver Dulić, Verica Kalanović, Vuk Jeremić...

Slobodan ulaz u parlament imaju i bivše poslanice Svetlana Kitić i Nevena Adžemović, i gotovo celi poslanički klubovi radikala, URS-a, DSS-a i LDP-a – partija koje na poslednjim izborima nisu prešle cenzus.

Izbor: alo

Pogledajte još