Nestao avion sa 150 putnika

Prema poslednjim informacijama, pre nego što je nestao sa radara, pilot "erbasa" tražio je od kontrole leta da promeni maršutu kao bi izbegao guste oblake. U toku je potraga za nestalim avionom.

Kako javljaju svetski mediji avion je nestao sa radara u 7 časova i 24 minuta po lokalnom vremenu sa više od 150 putnika i članova posade.

Odmah po nestanku aviona sa radara su vlasti dve zemlje pokrenule potragu, ali letelica nije pronađena iako je prošlo već šest sati od kad je izgubljen kontakt.

U saopštenju "Er Ejže" (Air Asia), regionalnog niskotarifnog prevoznika koji posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije, navodi se da je nestali "erbas A320-200" leteo na unapred prijavljenoj ruti, ali je tokom leta zatražio da skrene sa kursa zbog vremenskih prilika, pre nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta.

"Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt", izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Džoko Muržatmodžo i dodao da je poslednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren u 6,13 sati po lokalnom vremenu (00,13 po srednjeevropskom), "kad je pilot zatražio dozvolu da izbegne oblak time što će skrenuti levo i povećati visinu".

U avionu na letu QZ8501 među putnicima je i 16 dece i jedna beba.

Većina putnika je iz Indonezije, troje je iz Severne Koreje, a u avionu je i po jedan putnik iz Francuske, Malezije i Singapura.

Nadlanu / izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.