Povrede u nezgodnom trenutku

Nakon odlične igre u Tokiju i poraza u finalu od Marije Šarapove, Jelena Janković je poklekla na Čajna openu, pošto je na startu turnira poražena od domaće teniserke Peng Šuai sa 2:0 (6:4, 5:7 i 2:6).

Kako je došlo do poraza, s obzirom na to da si pre meča bila jako raspoložena, a i prvi deo duela je u potpunosti pripao tebi?
- Sve je to posledica povrede kolena, a što se ruke tiče situacija je malo bolja. Želela sam da dam maksimum, ali zaista je bilo teško. Uprkos svemu, imala sam šansu da meč završim u svoju korist, ali na žalost to nisam iskoristila, a protivnica se u takvoj situaciji odlično snašla.

Da li si se razočarala, pošto si bila branilac titule u Kini?
- Svakako da jesam. Povrede su došle u nezgodnom trenutku, pred kraj sezone i pred nekoliko važnih turnira. Kina mi je bila dosta bitna, jer volim da igram tamo, a trebalo je i da odbranim titulu. Žao mi je fanova koje imam tamo, ali povreda ruke je presudila. Nisam uspevala da udaram lopticu onako kako znam i mislim da igra nije bila ni upola onakva kakvu treba da prikažem. Dala sam maksimum koji sam u tom trenutku mogla, ali to na žalost nije bilo dovoljno.

Mama ovoga puta nije bila sa tobom na turniru. Da li je i to bio problem?
- Uvek mi je drago kada je mama sa mnom, ali sada je bilo važnijih stvari zbog kojih je ostala kod kuće. Kao što verovatno zante, moja baka je umrla tokom US Opena, pa mislim da još nije pravo vreme za mamu da putuje. Tata je ovoga puta bio sa mnom i to mi je posebno drago. Mada, ništa od svih tih činjenica nije uticalo na moju igru u Kini. Najvažnije od svega je da se što pre oporavim i ponovo u potpunosti uživam u igri.

Koji turniri su u planu za dalje?
- Donekle je i dobro što sam turnir u Kini završila ranije, pošto ću do sledećeg imati 10-12 dana za oporavak. Znam da ću igrati u Moskvi, a nakon toga ćemo videti. Trenutno sam osma igračica i da li ću ići na završni turnir na Bali umnogome zavisi od toga kako ću proći u Dohi. Ukoliko ne budem tamo igrala, mislim da neću imati šansu za Bali. Moj cilj je svakako da odem i da se susretnem sa najboljim igračicama, tako da ću dati sve od sebe. Jedino što ne mogu da kontrolišem su povrede, tako da će mnogo toga i od njih zavisiti.
(old_image)
Da li je China Open sada uvrštena u tvoj obavezni kalendar?
- Sigurna sam da ću i sledeće godine ići tamo. Volim da igram u toj zemlji i pred tim ljudima. Uvek sam se dobro priovodila u Kini, a posebno pamtim Olimpijadu i osvajanje turnira prošle godine. Drago mi je da se vraćam na ta mesta i uvek ću se truditi da Kina bude u mom kalendaru putovanja i turnira.

Do kraja sezone je ostalo još malo. Da li već razmišljaš o nekim promenama u igri koje ćeš napraviti za narednu godinu?
- Trenutno sam fokusirana da ovu godinu završim najbolje što mogu. Naravno, najvažnije od svega je da se oporavim od povreda. Svaka sezona donosi neke promene, tako da sam sigurna da će tako biti i u novoj. Ruka mi se već polako oporavlja, ali mislim da mi je neophodan i odmor pre početka priprema za novu sezonu. Nakon toga ću početi da razmišljam o svemu što je neophodno za narednu godinu.

Katarina Stojković
8.10. 2009.

Pogledajte još