ISTRAŽIVANJE Prostitucija u Srbiji: Elitne dame za 350 evra po satu

Privođenje starlete Milice Živanović, poznate kao Mimi Oro, i još nekoliko devojaka, zbog prostitucije, kao i jednog muškarca osumnjičenog da je organizovao elitnu prostituciju po Beogradu, ponovo je otvorilo priču o vezama estrade i najstarijeg zanata na svetu.

Kod osumnjičenog, kako je potvrdila policija, pronađeni su kontakti, prikazi zarada devojaka, uputstva za ponašanje sa klijentima... Protiv osumnjičenog makroa biće podneta krivična prijava, a devojke su prekršajno kažnjene zatvorom do osam dana i sa po 45.000 dinara.

Hoteli, hosteli, saloni za masažu, iznajmljeni apartmani, parkinzi i budžaci - sve su to mesta gde gladni ljubavi za pet do 350 evra mogu da izaberu devojku ili dečka koji će im zadovoljiti maštarije za jedan sat ili pak za jednu noć. Na srpskoj “profi sceni” sve su traženiji transvestiti i sve je više droge.

(old_image)

Mada je policija samo u Beogradu, u poslednje dve godine, podnela 656 prekršajnih prijava protiv osoba uhvaćenih da prodaju telo, tačan broj prostitutki i gej prostitutki se ne zna.

- Možda ne najrasprostranjenija, ali svakako najvidljivija jeste ulična prostitucija - objašnjava za “Novosti” Dragana Starčević iz Odeljenja za javni red i mir PU za Grad Beograd.

Njoj je zato najlakše ući u trag, dok je najteže otkriti elitnu. Krug uključenih ljudi je zatvoren i u njega se ne dospeva bez “debele” preporuke drugog klijenta. Iako se obično misli da se ovde troše na hiljade evra, tarifa za devojke je, kaže Starčevićeva, 250-350 evra za sat, od čega trećina ili polovina “ide” posredniku. Ipak, nekad su sume daleko veće. Cena se razlikuje i kad klijenti iznajme više devojaka, ili ih iznajme za noć, ili za putovanje. Troškovi rastu kada je, osim devojaka i posrednika, plaćen i šofer koji je vozi “na zadatak”, a ponekad i sekretarica koja se javlja na pozive.

- Bilo je slučajeva da sekretarica i vozač rade uredno za platu, kao u bilo kojoj firmi - kaže Dragana Starčević.

Devojke su atraktivne, negovane, obi­čno se predstavljaju kao studentkinje ili zaposlene u firmama. Imaju između 20 i 35 godina. Tvrde da govore jedan ili više stranih jezika. Ponekad zaista i studiraju i rade, ali često im je to samo paravan. Posao im gotovo uvek ugovaraju posrednici. To su neretko menadžeri hotela ili klubova, ili radnici obezbeđenja.

Za devojke koje “rade” na ulici elitna prostitucija je nedostižan san. Lokacije na kojima žene, ali i muškarci, prodaju ljubav u prestonici već godinama su iste: park kod Ekonomskog fakulteta, ulice oko Plavog mosta, skretanje na Pančevački most i put ka Pančevu, skretanje za Makiš, Obrenovački put, okolina Manceovog mosta... Na ulici se mogu naći i maloletnice, ali i žene od 60 godina. Oralni seks naplaćuju 1.000-2.000 dinara, a “klasični” do 3.500.

- Ženske osobe koje se odaju prostituciji žale nam se da su transvestiti najtraženiji i da im “uzimaju” posao - kaže Dragana Starčević. - Na ulici ima žena iz raznih socijalnih slojeva i različitog obrazovanja. Predrasuda je da se ovom vrstom prostitucije bave samo neobrazovane i siromašne žene.

Mada bi volele da rade same, ove dame najčešće imaju makroe. Čak i one koje su samostalne, moraju da plate parče trotoara koje koriste svodniku koji “drži” taj kvart. Cena je 2.000-3.000 za noć. One koje imaju makroe najčešće sa njim dele zaradu pola-pola, a neretko im je svodnik muž ili vanbračni partner, pa od tog novca izdržavaju celu porodicu.

(old_image)

Po rečima Dragane Starčević, kod nas je prilično rasprostranjena takozvana salonska prostitucija, gde se u štampi ili na internetu, pa čak i preko društvenih mreža, reklamiraju saloni za masažu, a iz oglasa je jasno da se na licu mesta može dogovoriti i kompletno fizičko zadovoljstvo. Cenovnik zavisi od toga kakvu masaža ima završnicu. Uobičajena cena je 30-60 evra pola sata, odnosno 70-100 evra sat.

Između salonske i elitne prostitucije postoji kategorija - hotelska. U hotele, a kako kažu u policiji - nijedan prestonički od toga nije izuzet - dolaze i devojke iz salona za masažu, ali i elitne prostitutke. Posrednici mogu biti zaposleni u hotelu, pa goste spajaju sa damama, a one uzimaju 150-300 evra za sat.

U Beogradu povremeno bivaju uhvaćene i dame iz bivših jugoslovenskih republika ili zemalja u okruženju. Neke čak dođu da rade ili studiraju u Srbiji.

U Nišu je situacija znatno drugačija - većina devojaka radi “solo”, a usluge naplaćuju pet do 25 evra, zavisno od životnog doba mušterije. Pojedine nude telo kod tvrđavskog mosta u centru Niša, dok druge klijente mame po kafićima.

Pojedine Nišlijke, sa devojkama iz Kruševca, Vranja i Beograda, godnama unazad posećuju gradove na Kosovu, gde seksualne usluge naplaćuju po 20 dolara! Prostituišu se sa pripadnicima Kfora, ali i sa Albancima.

- Devojke iz južne i zapadne Srbije obezbeđuju Srbi, koji imaju pajtaše Albance. Ovi ih preuzimaju, obezbeđuju smeštaj i hranu, ali i klijente - priča jedan Vranjanac, dobro upućen u trgovinu ljudima na Kosovu. - Najviše Srpkinja ima u hotelu “Grand”, u Prištini, ali uveče ih ima i na ulicama, gde otvoreno nude usluge.

U poslednje vreme Albanci su premestili prostituciju u okrilje privatnih domova i poslovne pratnje, kako ne bi bili otkriveni. Mnogo devojaka dolazi i individualno na Kosovo, smeste se u hotel i počnu da “rade”. Upravo one su spustile tarife za seksualne usluge sa 50 na 20 dolara.

Na meti srpskih makroa su devojke u siromašnijim gradovima na jugu Srbije. Vrbuju ih obećanjima da će raditi u klubovima i diskotekama, kao konobarice ili hostese.

- Nezaposlena sam, u Nišu nema šanse da pronađem posao, pa sam nedavno bila mesec dana u Prištini - priča jedna Nišlijka (21). - Imala sam sobu u hotelu i bez makroa zaradila dosta para.

I u Novom Sadu elitne prostitucije skoro da nema, a one koje žele “provod” sa galantnom gospodom odlaze u Crnu Goru, Hrvatsku ili Makedoniju. Čak i na novosadskim ulicama sve je manje prostitutki. Većina se povukla u ilegalu, pa susrete sa klijentima zakazuju SMS porukama po stanovima i hotelima. One koje su ostale “verne” pločniku, već s prvim mrakom mogu se videti kod benzinske pumpe na izlazu iz grada, kod autobuske i železničke stanice.

(old_image)

Ove godine je u Prekršajnom sudu u Novom Sadu podnet 181 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, od čega je rešeno 68 predmeta i kažnjeno 27 osoba. Sankcionisane su kaznama zatvora od 15 do 90 dana, jer je protiv jedne osobe bilo više prijava, pa se izricala zbirna kazna.

Na “Kaćkoj petlji” na prste se mogu prebrojati prepoznatljivo obučene devojke. Pre nekoliko godina tu ih je “radilo” stotinak, ali česte policijske akcije na tom potezu su ih proredile. Pre nekoliko godina, tu je otkrivena i 13-godišnja devojčica iz okoline Kikinde.

- Po izlasku iz zatvora vraćale su se, ali su ponovo hapšene, pa je većini dozlogrdilo da budu iza rešetaka - kaže izvor “Novosti”. - Sada ih je 15-ak, uglavnom iz romske populacije.

Pored prostitutki iz Novog Sada i prigradskih naselja, ima ih iz Pančeva, Beograda, Subotice, Kikinde...

- Njihovi zaštitnici često sede u kolima na stotinak metara dalje i broje klijente, kako bi se uverili da ih žene ne potkradaju. Teritorija među novosadskim prostitutkama nije strogo podeljena, pa su među njima česte svađe - kaže naš izvor.

Tarifa “uličnih” pros­titutki kreće se od 500 dinara do 30 evra. Za mlađe cena je viša, kao i za posebne želje.

Izvor: novosti

Pogledajte još