Ponašanje navijača ugrozilo kvalifikacije

U iščekivanju kvalifikacionog meča sa Rumunima, fudbalski savez Srbije dobio je ozbiljnu kaznu, ali i opomenu da sankcije našem timu u budućnosti mogu biti i veće, zbog nekorektnog ponašanja navijača na stadionu.

Utakmica sa Francuzima, na kojoj su se koristila zapaljiva sredstava, dovela je do novčane kazne od čak 25 000 franaka. Odluku o visini kazne donela je disciplinka komisija FIFA. Precizno je navedeno da su se na utakmici plalile baklje, bacale petarde i bengalske vatre i da je ovo treći identičan prekršaj tokom kvalifikacija, što je u presudi bila dodatna otežavajuća okolnost. 

Prethodne kazne iznosile su 5.000 i 7.000 franaka. Kazna kojom se sada preti je oduzimanje bodova u kvalifikacijama, što bi naš tim udaljilo od odlaska u Južnu Afriku. Pred dolazeću utakmicu sa Rumunijom igrači i stručni štab ponovo apeluju na navijače da se suzdrže od svih aktivnosti koje se pravilima FIFA zabranjuju.

Milan Lane Jovanović među prvima je uputio molbu:
- Želeo bih da apelujem u ime svih iz reprezentacije da navijanje na stadionu bude u funkciji sporta. Mi znamo da su oni uvek uz nas, ali moraju se ispoštovati i te druge stvari. Krajnje je vreme da se kod navijača izgradi jedna svest, napravi pozitivna atmosfera i fer ambijent. Zaista je važno da se reprezentaciji pomogne na jedan sportski način.

Sličnu poruku uputio je i Miloš Krasić:
- Očekujemo veliko bodrenje i veliku podršku, ali se i nadamo da će sve biti fer i korektno.

Šta možemo očekivati od meča sa Rumunima?
- Pre svega veliki spektakl. Svi igrači jedva čekaju da utakmica počne. Imamo kvalitet, to smo pokazali i stvorili smo jedan autoritet kod svih protivnika. Sada nam dolazi jedna odlična reprezentacija, ali mislim da smo dobro pripremljeni, mada moramo ući maksimalno skoncentrisano u meč. Ulog je veliki i svi smo svesni šta nam pobeda znači, ali nadamo se da ćemo se radovati posle te utakmice - dodao je Krasić.

Da li je ova utakmica najvažnija os svih?
- Svaka nam je utakmica bila podjednako važna. Ovde je ulog veliki, tako da od prvog minuta koncentracija mora biti na najvišem nivou. Želimo da obradujemo prvo sebe, a onda i čitavu naciju. Ukoliko se plasiramo, mnogim igračima će se karijera značajno promeniti. Neki igraju i po 10-15 godina, pa im se ovakva prilika ne ukaže. Za sve nas bi ovo bio jako veliki uspeh.

Koliko si zadovoljan svojom formom?
- Mislim da sam dosta dobro pripremljen i u formi, a to potvrđuje i nekoliko poslednjih mečeva za CSKA u kojima sam davao golove. To me raduje i mislim da ću tu formu uspeti da prenesem i na mečeve sa Rumunijom.

Na komentar o protivniku nadovezao se i Milan Jovanović:
- Za nas će meč biti težak, a oni imaju olakšicu zato što nemaju presiju rezultata. Doći će da se nadigravaju, a po medijima već najavljuju da se neće obrukati u Srbiji. Sa druge strane, nama samo pobeda puno znači. Ali, matematički gledano, potrebna su nam tri boda iz dve utakmice, mada i motiv i imperativ je da se posao završi u Beogradu.

Da li strahujete da se ne ponovi situacija sa Francuskom?
- Tada je napravljen pritisak u javnosti i to nam je pomalo predstavljalo problem. Tada se bukvalno postavljalo pitanje kojim rezultatom ćemo pobediti Francuze. Danas nema lakih reprezentacija, a svaka utakmica je priča za sebe. Siguran sam da smo kvalitetniji od Rumunije i da imamo sve adute da pobedimo. Opet, ne smemo da pravimo euforiju i moramo iz neke skromnosti doći do kvalitetne igre i pozitivnog rezultata. Mi verujemo da smo bolji, ali to moramo da zaradimo i na terenu - dodao je Lane.

Šta je bio problem protiv Francuza?
- Taj pritisak koji je postojao, tako da nismo pružili igru koju je trebalo i koju smo mogli. Što se ovog meča tiče, moram da kažem da i na njega gledamo kao i na svaki do sada. Uvek smo utakmicama prilazili sa idejom da je prva sledeća najvažnija i tako je i sada. Ova utakmica je samo još specifičnija, jer njome overavamo sve što smo do sada radili kroz kvalifikacije, ali moramo biti mirne glave i mislim da ćemo sada na terenu pokazati više.

Poznato je da imaš bolove u kolenu, kakva su razmišljanja po tom pitanju?
- Ako budem na terenu, ne bih od toga pravio nikakv heroizam. Prihvatiću rizik i to je moja odluka. Uskoro ću morati na operaciju, ali dok do toga ne dođe, želim da pričam isključivo o fudbalu - zaključio je Lane Jovanović.

Katarina Stojković
08.10. 2009.

Pogledajte još