Svetski i olimpijski šampion neočekivano u penziji

LJUBLJANA, 8.oktobra 2009. (Beta) - Aktuelni olimpijski i svetski šampion u bacanju kladiva Primož Kozmus iz Slovenije objavio je da napušta atletiku.

"Vrh sam postigao prošle godine zlatnom medaljom u Pekingu i potvrdio ga ove godine u Berlinu. Zlatna olimpijska medalja jednaka je ostvarenju snova. Kuda dalje? Želim napred do svetskog rekorda, ali za to nemam snage", napisao je Kozmus u kolumni u današnjem izdanju Poleta, nedeljnog priloga ljubljanskog lista Delo.

Kozmus je lični rekord od 82,58 metara postavio prošlog meseca u Celju. Taj rezultat, ipak, daleko je od svetskog rekorda, koji je 1986. godine u Štutgartu postavio reprezentativac bivšeg Sovjetskog Saveza Jurij Sedik - 86,74 metara.

"Stagniranje na svetskom vrhu me zamara. Došao sam do vrhunca. Vreme je za oproštaj. Olimpijski i svetski prvak je dovoljno, više ne mogu", rekao je, između ostalog, slovenački atletičar godine i time šokirao javnost.

Kozmusovu odluku jutros su objavili svi slovenački pisani i elektronski mediji, koji citiraju i njegovog trenera i menadžera, kao i predsednika nacionalnog Olimpijskog komiteta. Svi oni su, kako tvrde, za odluku slovenačkog sportiste godine saznali iz medija.

Slovenački atletičar je prvi bacač kladiva koji je uspeo da posle titule olimpijskog šampiona osvoji i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.

Pogledajte još