RIK proglasila zbirnu listu

BEOGRAD, 10. januar 2007. (FoNet) - Republička izborna komisija (RIK) večeras je donela rešenje o proglašenju zbirne izborne liste za parlamenarne izbore u Srbiji 21.
januara, na kojoj se nalazi 20 partija i koalicija.

Prema rešenju RIK, prvih pet izbornih lista stranaka i koalicija koje će učestvovati na izborima su liste „DS-Boris Tadić“, „G17 Plus-Mlađan Dinkić“, „LDP-GSS-SDU-LSV-Čedomir Jovanović“, „SRS-Vojislav Šešelj“ i „DSS-NS-Vojislav Koštunica“.

Za njima, slede liste „PSS-Bogoljub Karić“, „SPO-Vuk Drašković“, „Savez vojvođanskih Mađara-Jožef Kasa“, „PUPS-SDP-Jovan Krkobabić“ i, na desetom mestu, „Lista za Sandžak-Sulejman Ugljanin“.

Sledećih pet stranaka koje će se boriti za ulazak u Parlament su „SPS-Ivica Dačić“, grupa građana „Zato što mora bolje-Branko Pavlović“, „Vojvođanske partije-Igor Kurjački“, „Unija Roma Srbije-Rajko Đurić“ i „Reformistička stranka-Aleksandar Višnjić“.

Poslednjih pet stranaka na izbornom listiću su „Koalicija Albanaca preševske doline-Riza Halimi“, „Socijaldemokratija-Nenad Vukasović“, „Mađarska sloga-Andraš Agošton i Pal Šandor“, „Demokratska zajednica Srbije-Obren Joksimović“ i „Romska partija-Srđan Šajn“.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije takmičiće se ukupno 3.799 kandidata, jer nisu sve izborne liste podnele liste sa imenima svih 250 potencijalnih poslanika.

Na večerašnjoj sednici, RIK je usvojila i odluku o formiranju biračkih odbora u stalnom sazivu na biračkim mestima u Srbiji.

Građani sa pravom glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji, koji žive u Crnoj Gori, o vremenu i mestu glasanja biće obavešteni dopisnicom, na kojoj se nalazi ime i prezime glasača, adresa stanovanja i biračko mesto.

Glasanje će u Crnoj Gori biti omogućeno u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Sutomoru i Beranama.

Parlamentarni izbori u inostranstvu biće organizovani u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije 21. januara od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, izuzev u Velikoj Britaniji, Australiji, Americi i Kanadi, gde će svoje pravo glasa građani Srbije moći da iskoriste dan ranije – 20. januara.

Pogledajte još