Smanjenje rada na crno popunilo bi budžet

BEOGRAD, 8. oktobra 2009. (Beta) - Smanjenje rada na crno u Srbiji doprinelo bi popunjavanju budžetskog deficita, izjavila je u četvrtak državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić.

Lakićević-Stojačić je u četvrtak otvorila 2. Konferenciju Regionalnog saveza inspekcija rada jugoistočne Evrope, Azejberdžana i Ukrajine, koja se održava u Beogradu u Palati Srbija.

Državna sekretarka je ocenila da je za smanjenje rada na crno potrebno doslovno poštovanje propisa i efikasniji rad inspekcijskih službi koji bi se ostvario njihovim objedinjenjim delovanjem, a ne pojedinačnim funkcionisanjem u okviru ministarstava.

"Inspekcija rada može da reaguje samo u firmi koja je registrovana i ukoliko u takvom preduzeću pronađe neprijavljenog radnika, može da sprovede proceduru. Ukoliko pored te firme postoji preduzeće koje nije u Privrednom registru, Inspekcija rada ne može da interveniše nego mora da dođe Tržišna inspekcija, to su apsurdi", kazala je Lakićević-Stojačić.

Pogledajte još