Jevtićeva na polumaratonu u Birmingemu

BEOGRAD, 8. oktobra 2009. (Beta) - Učešće na Svetskom prvenstvu u polumaratonu u Birmingemu srpskoj atletičarki Oliveri Jevtić trebalo bi da posluži kao dobra kontrola i priprema za finiš sezone, istakao je njen trener Slavko Kuzmanović.

Jevtićevoj će nedeljni nastup u Birmingemu biti treći ovogodišnji polumaraton, pošto je deonicu od 21,1 kilometra već trčala u Beogradu, a potom i u Sarajevu, gde je stazu prešla za jedan sat, devet minuta i 40 sekundi.

"Cilj je naravno i da se plasira što bolje i vrati se na svetsku atletsku scenu. Ali, u polumaratonu je nastupila smena i jako je malo atletičarki iz Oljine generacije. Ovo treba da bude jedna dobra kontrola, jer u planu imamo da do kraja godine Olja istrči ceo maraton", kazao je Kuzmanović, a preneo Atletski savez Srbije.

Kuzmanović je istakao da očekuje izuzetno jaku konkurenciju, pošto će se za bogate nagrade nadmetati barem 47 takmičarki.

"Kenijke predvodi vodeća na svetskim listama Meri Jepkosegei Keitani sa licnim rekordom 1:06.48 iz 2007. godine i najboljim rezultatom sezone 1:07:00. Tu je i Japanka Jurika Nakamura, finalistkinja Svetskog prvenstva u Berlinu na 5.000 i 10.000 metara. Za Britanke neće trčati višestruka svetska prvakinja Pola Redklif, već vrlo uspešna Mišel Ros-Koup", naveo je Kuzmanović.

Jevtićeva je najbolji plasman na svetskim prvenstvima ostvarila 1998. godine u Usteru kada je zauzela četvrto mesto. U Bristolu 2001. godine bila je sedma, a naredne sezone u Briselu šesta, pošto je rezultatom 1:09.33 postavila rekord Srbije.

Trka u Birmingemu počeće u devet sati, a pobednici će pripasti 30.000 dolara. Ukupan nagradni fond iznosi 245.000 dolara.

Pogledajte još