U Australiji solarijumi stavljeni izvan zakona, treba li to uraditi i kod nas?

Zakon će stupiti na snagu 1. januara i to u Nju Sauth Velsu, Viktoriji, Južnoj Australiji, Tasmaniji, Kvinslendu i na teritoriji glavnog grada Australije.

Zapadna Australija je takođe rekla da će zabraniti korišćenje solarijuma ali još nisu rekli od kog datuma. Severna teritorija je jedini deo zemlje gde nema solarijuma.

"Australiija ima jednu od najviših stopa raka kože na svetu", rekao je Pol Groga za AFP i dodao: "Solarijumi izlažu korisnike veoma visokim nivoima ultravioletne radijacije, koji značajno povećavaju rizik za najopasniji oblik raka kože - melanom ali i za druge tipove raka".

Upravo zbog veze solarijuma i dobijanja raka kože, ministarstvo zdravlja Australije je odlučilo da zabrani ove sprave, piše RT.

"Kvinslend već ima največu stopu obolelih od raka na svetu i bez ikakve sumnje u vezi sa redovnim korišćenjem solarijuma", rekao je Mark MekArdl, ministar zdravlja.

"Ne postoji solarijum koji može da obezbedi sigurno sunčanje", rekao je Ijan Hanter, ministar za zaštitu životne sredine.

"Istraživači kažu da se jedan od šest melanoma kod Australijanaca može sprečiti ako zabranimo solarijume", dodao je on.

Veće koje se bavi problemom raka u Australiji zaključilo je da se većina raka kože u Australiji dobija od izlaganja UV zracima ili sunčanju. Godine 2011. čak 2087 ljudi je umrlo od raka kože u ovoj zemlji.

Rak kože čini 80% novootkrivenih dijagnoza u ovoj zemlji dok će dijagnozu raka kože dobiti dva od tri Australijanca do 70. godine.

Učestalost ove bolesti u Australiji je jedna od najviših u svetu, dva do tri puta veća od Kanade, Amerike i Velike Britanije.

Australija je u blizini rupe u ozonu iznad Antarktika, što takođe povećava rizik za rak.

Australija nije prva zemlja koja je zabranila solarijume. Brazil je 2003. godine zabranio korišćenje solarijuma maloletnicima a potom 2009. zabranu proširio na sve uzraste.

Korišćenje solarijuma je zabranjeno za maloletnike u Belgiji, Holandiji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Islandu, Norveškoj i Litvaniji.

Pitanje je, kada će solarijumi biti zabranjeni u Srbiji?

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još