RAĐANJE U SRBIJI: Rekli su mi da je moje treće dete "nepotrebno"!

Za četiri godine Milena i njen suprug dobili su dvoje dece, Katarinu Laru (četiri i po godine) i Nikolaja (dve i po godine). A onda je došlo vreme za treće čudo, pre sedam meseci na svet je došla Anastasija.

- Bez obzira što su naše porodice bile upoznate sa tim da suprug i ja želimo i planiramo bar troje dece, kad sam im rekla da sam treći put trudna, videlo da nisu to stvarno i očekivali. Stalno su isticali da ih je ta vest iznenadila jer već imamo i devojčicu i dečaka, pa nisu videli razlog zašto bih ponovo rađala. Naravno, govorili su mi i da „decu treba odgajiti, ne samo rađati"- kaže Milena.

Reakcije ljudi iz okruženja nisu mogle da se ne primete.

-.Govorili su mi o našoj ludosti i kako to oni nikad ne bi mogli. Drže vam predavanja prepuna saveta „kako ćete sad”. Česta pitanja koja su ih pratila bila su: „Kako ćete sad?", „Da li vam država daje nešto?", „Gde ćete ih smestiti?", u suštini su najviše svi bili fokusirani na finansijski deo. Sve to je činilo da se osećate nelagodno što ste trudni i da svoju radost ne prikazujete previše očigledno- dodaje ova mama.

A treća trudnoća bila je treće stanje

- Moram da priznam, I kad ostavim po strani nešto težu fizičku stranu te trudnoće, da je stvarno taj period bio zbunjujuć. Počev od zakazivanja prvog pregleda kod ginekologa gde su me pitali koja je to trudnoća i u nastavku da li je željena. U svim trudnoćama sam imala mučnine, a treća je donela komentare tipa „Valjda si se već navikla do sada", „Sama si to opet htela" Svi kao da su hteli da me pitaju : „Šta ti je to trebalo", kao da samo ti ne znaš da si donela lošu/pogrešnu odluku”- dodaje Milena.

Da su svi znali koliko su Milena i njen suprug želeli treće dete, ne bi imali nijedno pitanje i nedoumicu. - Želja nam je bila da razlika u godinama između dece bude između dve I tri godine. Na to, naravno, ne možete da utičete, ali nama se ispunilo da ih ima troje sa po dve godine razmaka. Gledajući unazad, čini mi se da se odluka o dobijanju drugog deteta možda teže donosi nego za treće i svako sledeće. Razmišljajući previše o „za i protiv" argumentima, mislim da nikad nećete biti pravo spremni da stvarno budete „za”- poručuje Milena.

A za sve žene koje požele tog trećeg mališana, Milena ima jedan savet:

- Često ženama koje razmišljaju o trećem kažem da ta odluka liči na onu - skočiš u vodu i plivaš. Ako želite još jedan smotuljak sreće, samo napred! Dinamika porodica sa troje dece je specifična. Izmeni te. Mislim da nikad nisam bila smirenija, odlučnija, organizovanija.

Zanimljive pirče o odgajanju dece pročitajte na blogu Milene Kostić, Mama iz magareće klupe.

MALE TAJNE RODITELJSTVA

- Vaspitanje dece, bilo da je jedno ili troje, nosi i pitanja i nedoumice roditelju da li dobro to radi. Možete da pročitate mnoštvo knjiga na tu temu, slušate predavanja, savete, pa da ste opet zbunjeni. Vremenom nađete svoj neki stil, uzdajući se da ste na dobrom putu. Mogu da kažem da mi je cilj da mi deca odrastu u samostalne individue, u nekog kog ko je svoj, izgrađen mentalno i duhovno. I nadam se da će takvi i postati- kaže Milena Kostić.

Nadlanu / izvor: žena.blic

Pogledajte još