Pilot je uradio nešto potpuno suludo, možda je kriv za pad aviona?

Podaci koje su analizirali avion je poslao neposredno pre nestanka sa radara u nedjelju u indonezijskom glavnom gradu Džakarti.

- Brojke koje smo dosad videli su neverovatno visoke. Takav uspon je zaista velik - prevelik. Čini nam se da je izvan mogućnosti onoga što letelica može da podnese - rekao je jedan od izvora bliskih istrazi.

Isti izvor napominje da su pregledani podaci nepotpuni pa bi konačno mišljenje o uzrocima misterioznog pada moglo da bude i drugačije.

Kada je reč o indonezijskom pilotu, sve njegove kolege ga opisuju kao iskusnog profesionalca tako da je većini zasad teško da poveruje da je na svoju ruku išao u neku avanturu na koju ukazuju preliminarni podaci. Istražitelji su još uvek skoncentrisani na loše vremenske uslove koji su vladali u trenutku nestanka aviona nad Javanskim morem.

Poznato je da je posada zatražila promenu visine leta kako bi letelica izbegla oblake. Kontrolori leta nisu stigli da im daju odobrenje zbog drugih aviona koji su se u tom trenutku nalazili u relativnoj blizini. Odobrenje da skrenu desetak kilometara ulevo i da se popnu na 10.300 metara stiglo je dve minute nakon zahteva, ali odgovora iz kokpita nije bilo.

Avion je još kratko vreme bio vidljiv na radaru, a onda je nestao. U njemu je bilo 162 ljudi, a crne kutije još nisu pronađene.

U međuvremenu se na internetu pojavila fotografija koja navodno prikazuje monitor indonezijske kontrole leta s podatkom da se nestali "Erbas" popeo na 11.000 metara, ali autentičnost fotografije nije potvrđena, a ni izvori bliski istrazi britanskom "Independentu" nisu hteli da je komentarišu.

Dva pilota veterana agenciji "Reuters" su rekla da ukoliko je tačan ovaj podatak, to može da znači da je stvarno došlo do naglog i neočekivanog uspona aviona, koji je sigurno nakon toga naglo izgubio brzinu, možda čak i bukvalno stao pa se survao u more.

S treće strane, podaci s područja nestanka pokazuju da je u vreme nesreće nekoliko drugih aviona letelo i na većim visinama od "Erbasa" i da nisu imala nikakvih problema.

Deo eksperata povlači paralele s padom Er Fransovog aviona na letu AF447, koji se srušio 2009. godine jer kopilot nije bio u mogućnosti da očita brzinu letelice kada se zaledio trup aviona. Pilot je u panici neprekidno pokušavao da podigne avion, a na kraju se letelica zaustavila i pala u Atlantski okean.

Izvor: blic

Pogledajte još