OVA LISTA ĆE VAS IZNENADITI: Najčešća imena koja se daju deci na Balkanu

Prema poslednjim podacima, u zemljama regiona za 2014, ali i u poslednjih nekoliko godina, najpopularniji imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj deci su: Amar, Luka , Amina , Marija, Ana, Nikola, Milica i Aleksandra.

Najpopularnije muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima su Amar i Luka.

Naime, u entitetu Federacije BiH po zastupjenosti slede zatim Tarik i Vedad, dok je u manjem entitetu BiH Republici Srpskoj posle Luke dolaze imena Stefan i Nikola. Kada su u pitanju imena za devojčice, u Federaciji najčešća imena su: Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS najpopularniji imena Meri, Milica i Ana .

U Hrvatskoj ove godine, kao i prethodnih, većina roditelja je svoje sinove nazvao Luka, a nakon ovog sledi ime Ivan. Kada su u pitanju devojčice, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mesto je u 2012. zauzela Lucija, u 2013. Petra, a prošle godine 2014. najpopularnije ime za devojčice bilo je Ana.

Podaci su prikupljeni na osnovu matičnih podataka u kancelarijama u Zagrebu, Splitu i Osijeku, što je uzorak od oko milion i 200 hiljada ljudi.

U Zagrebu, roditelji su većini devojčica dali imena kao što su: Ana Marija, Mia, Lucia i Sara. Najveći hrvatski grad ima dečake po imenu: Luka, Džon, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

NIKOLA NAJČEŠĆE IME ZA DEČAKE U SRBIJI VEĆ DVE DECENIJE

Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima, u izdanju Republičkog zavoda za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se u Srbiji daje već dvadeset godina unazad bilo je Nikola, a zatim slede: Luka, Stefan, Marko,Lazar, Aleksandra, Filipa, Jovana, Nemanja, Miloš i Dušan. U poslednje dve decenije, u Srbiji se devojčicama obično daju imena: Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Kada je reč o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema zvaničnim podacima, dečacima se najčešće daju imena kao što su: Nikola, Marko, Milos, Milan i Petar.S druge strane, roditelji devojčicama obično daju imena kao što su: Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana .

Prema poslednjim zvaničnim informacijama kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je bilo najpopularnije ime među novorođenim dečacima u zemlji, a potom slede Zoran i Nikola. Za devojčice dominiraju imena: Meri, Biljana i Elena.

MUHAMED NAJPOPULARNIJE IME U VELIKOJ BRITANIJI

S druge strane, poslednji podaci o imenima dece u Velikoj Britaniji pokazali su da su Muhamed i Sofija najpopularnija imena u Velikoj Britaniji za 2014. godinu. Kako piše list “Gardijan”, oslanjajući se na podatke portala BabyCentre, ime Muhamed je najpopularnije ime za muške bebe u Velikoj Britaniji u ovoj godini.

Nakon imena Muhamed, najpopularnija imena dečaka u Velikoj Britaniji za ovu godinu su Oliver, Džek, Noa, Jakov, Čarli, Hari, Džošua, Džejms. Na listi devojčica prvo mesto zauzima ime Sofija, iza kojeg slede Emili, Lili, Olivija, Amelija, Izabela, Ava, Sofija.Sofija je tako najpopularnije žensko ime za 2014. godinu, dok je to isto ime među najpopularnijim imenima za ženske bebe i u zemljama kao što su SAD, Brazil, Španija i Rusija.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još