Zablude u ishrani

Stop bajkama o ishrani! 

„Rakija pomaže varenju“, ili „Jedan topao obrok dnevno je obavezan“. Ovakve i slične mudrosti na temu ishrane svima su poznate. Međutim, mnoge od njih su samo bajke, objašnjava bečki zdravstveni stručnjak prof. Hademar Bankhofer.

Jedna jabuka na dan ne zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminima kao što se misli. Danas se jabuke beru dok još nisu sazrele,  dozrevaju naknadno pri čemu se stvara mnogo manje vitamina i minerala. Osim toga, jabuka otvara apetit i da bi došlo do zasićenja potrebno je pojesti tri jabuke odjednom.

Što se tiče jednog obaveznog toplog obroka dnevno, Bankhofer objašnjava da za takvu tvrdnju ne postoji dokaz. Nema nikakve veze da li se hrana unosi u toplom ili hladnom stanju, jer se jelo u želucu ohladi na telesnu temperaturu. Pre nego što je čovek otkrio vatru, hranio se hladnim obrocima. Ipak prema najnovijim saznanjima, dva do tri puta nedeljno bilo bi korisno uneti toplu hranu jer bioaktivne materije imaju bolje dejstvo. 

Da čaj od kamilice, savet koji se još uvek  može naći u mnogim starim zdravstvenim priručnicima,  treba koristiti kod bolova u grlu i upale očiju,    opasna je zabluda, smatra Bankhofer,  jer cvetovi kamilice isušuju sluzokožu i pojačavaju upalu a delići prašine od kamilice mogu da izazovu alergije.

Istina je da rakija suzbija osećaj nadutosti direktno posle obroka, zato što podstiče proizvodnju želudačne kiseline i ubrzava pražnjenje želuca. Međutim, hrana se unošenjem rakije vari sporije a ne brže, zato što se organizam najpre bavi razgradnjom alkohola. Osim toga, alkohol sadrži mnogo kalorija.

(Coimpress)

Pogledajte još