Aktuelnosti: Počelo otkopavanje uglja u Vreocima

Na površinskom kopu Polje „D“ pozicioniranjem BTS (bager-traka-separacija) ugljenog sistema sa „glodarom 7“ na severni deo kopa označen je početak eksploatacije ugljenih masa koje su bile ispod vreočkog groblja. S obzirom na to da je procena da se na ovom potezu nalazi oko 30 do 40 miliona tona uglja, jasno je od kakvog je ovo značaja ne samo za Polje „D“ već i za energetsku stabilnost Srbije.

- Počeli smo sa otkopavanjem ugljenog sloja koji je bio napušten i gde je zaustavljen proces proizvodnje zbog seobe vreočkog groblja. Tada smo bili prisiljeni da preorijentišemo rad sistema prema Zeokama. Kada je groblje iseljeno, intenzivnim radovima na skidanju jalovine otkriveno je novo ležište uglja, koje će biti u eksploataciji nekoliko godina - objašnjava Ranko Ristić, koordinator za proizvodnju i kvalitet uglja na Polju „D“ i dodaje da je urađena obimna rekonstrukcija BTS sistema uz veliko zalaganje zaposlenih.

- Izmeštanje BTS ugljene linije na Volujak, gde smo „vratili” bager „glodar 7” sa bandom, zahtevalo je produženje za 1.700 metara. Za svaku pohvalu je da je sa pozicije Zeoka bager prešao trasu od osam kilometara u rekordnom roku, za samo tri dana. Mnogo su nam pomogli i dobri vremenski uslovi, ali i angažovanje velikog broja mašina koje su radile na ovom poslu – rekao je Ristić.

Transport „sedmice” ili „Plave ptice” neminovno je izazvao druga pomeranja sistema i mehanizacije na Polju „D“. Stoga je ovih dana izmešten i „glodar 8”, faktički da popuni prazno mesto „sedmice”. On je transportovan na nešto kraćoj deonici od šest kilometara i na toj poziciji biće mesec dana. Nakon toga, planirano je njegovo pozicioniranje ispod „glodara 9”, na potezu dela Zeoke gde će otkopavati prvi ugljeni sloj i radiće zajedno sa Poljem „B“. Ono što je sigurno jeste da „glodar 7” ostaje na BTS sistemu i tu će raditi nekoliko godina.

Naš sagovornik posebno je skrenuo pažnju na problem koji je nastao napredovanjem kopa i koji bi trebalo što pre da bude rešen. Naime, mašinske i elektro radionice nalaze se u Baroševcu, a kop napreduje ka Vreocima. Zbog toga se mnogo gubi na vremenu kada je nešto potrebno, a dobro je poznato koliko ima svakodnevnih sitnih kvarova gde je potrebno intervenisati.

- Zbog majskih poplava zahtevane su mnogo veće količine uglja nego što smo uspeli da ostvarimo, tako da su neke količine čija eksploatacija je planirana za duži vremenski period morale biti otkopane. Kako se od Polja „D“ očekuje da mesečno proizvede 45.000 do 50.000 tona uglja, činjenica da smo krenuli sa eksploatacijom uglja u Vreocima ohrabruje, jer ćemo povećati proizvodne rezultate i omogućiti da Polje D i dalje bude oslonac proizvodnje u RB „Kolubara” - zaključuje Ristić.

T. Krupniković

Pogledajte još