Branko Ružić: Legalizujte prostituciju, političari redovno idu kod prostitutki!

- Uvažavajući svačije pravo da svoju intimu zadrži za sebe, smatram da je neodgovorno biti demagog i lažni moralista i skrivati ono što je vidljivo iz aviona. Ima, siguran sam, korisnika iz svih sfera društva. I sportista, poslovnih ljudi, političara, dece poznatih... Čim postoji tržište, znači da postoje i „kupci“ - kaže za „Blic“ visoki funkcioner socijalista Branko Ružić.

On smatra da je elitna prostitucija godinama bila tabu tema i imala „zaštitnike upravo u nekim predstavnicima državnih organa“. Ružić se zato zalaže za legalizaciju prostitucije.

- Najotvorenije se zalažem za uvođenje prostitucije u normu, u legalne tokove. Uveren sam da će mnogi to dočekati na nož, međutim, ukoliko to egzistira u modernim evropskim demokratijama, kojima i kao Vlada težimo, ne vidim šta je tu sporno. Postoje mnogi razlozi za tako nešto, pre svega dekriminalizovanje, zdravlje osoba koje dolaze sa margina, a bave se tim poslom, finansijski aspekt po državu kroz priliv u budžet od naplate poreza... - zaključuje Ružić.

Pitanje elitne prostitucije ponovo je dospelo u žižu javnosti nakon hapšenja starlete poznate kao Mimi Oro i još sedam devojaka koje se sumnjiče za prostituciju.

Klupko je počelo da se odmotava kada je u rutinskoj kontroli saobraćajne policije uhvaćen njihov makro, kod koga se, između ostalog, nalazilo 16 mobilnih telefona

sa takozvanim zlatnim brojevima. Pronađen je i tabelarni prikaz zarada devojaka, plan za proširenje posla i uputstva o ponašanju i obavezama devojaka.

- Treba legalizovati prostituciju. Ipak je to najstariji zanat i ne vidim ništa loše u tome, jer svako ima pravo da odabere čime će se baviti u životu. Meni je gora stvar kada se žena uda za nekoga zbog para nego ako se bavi prostitucijom. Prostitutke nikoga ne lažu i nikome ne otimaju. I sama sam dobijala ponude za plaćeni seks, i to od biznismena, fudbalera i političara, ali sam ih sve odbila - kaže za „Blic“ starleta Tijana Đuričić, poznatija kao „silikonska kraljica“, koja je ranije hapšena zbog sumnje da se bavila prostitucijom, što je ona demantovala.

Slično razmišlja i Jelena Milić, direktorka beogradskog Centra za evroatlantske studije.

- Činjenica je da je javnost pokazala licemerje. Stavili su na stub srama osobe koje se time bave, dok je korisnicima njihovih usluge identitet zaštićen - kaže Jelena Milić, koja smatra da žena treba da raspolaže svojim telom kako hoće i da bi legalizacijom prostitucije postojala zdravstvene zaštita, kontrola tokova novca i sprečavanje nasilja.

Izvor: blic

Pogledajte još