Spremni za sneg: „Pomoćna mehanizacija“ na pragu zimske sezone

U Zimskoj službi „Pomoćne mehanizacije” u okviru Rudarskog basena „Kolubara“ spremni su za sneg. Glavni poslovođa Zimske službe Radovan Mitrović ocenio je da su svi neophodni faktori, odnosno mehanizacija, ljudstvo i agregati, na vreme obezbeđeni, tako da potpuno spremno dočekuju zimsku sezonu.

Da bi se uspešno borilo sa snegom i ledom, neophodni su adekvatni derivati. Mitrović kaže da pošto je prošla zima bila bez većih padavina, preostala im je količina od oko 50 tona soli i oko 200 kubika putarske rizle (koja se meša sa solju i posipa po putevima). Za ovu sezonu pripremljeno je i oko 100 kubika šljake, koja će se koristiti prilikom ekstremno niskih temperatura, kada ne deluju so i rizla.

- Do kraja godine očekujemo da prođe tender za redovnu godišnju nabavku 125 tona soli. To je količina koju planiramo na osnovu dugogodišnjeg iskustva, a za koju smatramo da će biti potrebna za zimsku sezonu. Ovom nabavkom predviđena je i količina od 1.000 kubika rizle granulata četiri do osam milimetara – naglašava Mitrović.

U Zimskoj službi je već servisirana mehanizacija za čišćenje snega, tako da su za zimu pripremljena četiri skipa, četiri grejdera i tri ulta.

- Ukoliko dođe do većih padavina, biće angažovana i dva buldožera manje nosivosti, takozvani tegejci, koje ćemo koristiti za probijanje snežnih smetova ukoliko bude potrebno. Ove godine imamo i nešto podmlađen vozni park, tako da ćemo raditi i sa jednim novim skipom, a uključićemo i tri nova posipača i tri nova pluga, koji se montiraju na postojeće kamione, koji su i do sada radili na ovim poslovima – ističe Mitrović.

Zimska služba „Pomoćne mehanizacije” čisti od snežnih nanosa deonice kojima radnici „Kolubare” dolaze na posao, kao i puteve u mesnim zajednicama koje se oslanjaju na površinske kopove. U selima koja okružuju „Kolubaru” čiste se glavni putevi, kao i prilazi svim vitalnim delovima, ambulantama, vrtićima i prodavnicama. Po decenijskoj praksi, Zimska služba će, ukoliko to bude bilo potrebno, priteći u pomoć ostalim ekipama koje čiste sneg na teritoriji opštine Lazarevac, „Beograd putu” i Preduzeću za puteve „Beograd”, sa kojima postoji izuzetna saradnja.

- Već dugi niz godina uzajamno se pomažemo i izlazimo u susret jedni drugima kada je to potrebno - ističe Mitrović i dodaje da je pored poslova koje obavlja za „Kolubaru”, Zimska služba specijalizovana radna jedinica „Pomoćne mehanizacije” koja u vanrednim zimskim uslovima po nalogu poslodavca priskače u pomoć i drugim opštinama u čišćenju snega.

Izvađena tri cevopolagača
Ispumpavanjem vode iz površinskog kopa „Tamnava – Zapadno polje” i smanjenjem nivoa vode, prema rečima direktora „Pomoćne mehanizacije” Predraga Đenadića, stekli su se uslovi a potom su izvučena tri cevopolagača. U toku je deblokada i vađenje jednog hidrauličnog bagera guseničara. - Mašine su transportovane do radionice, gde će biti urađeno pranje, rasturanje i čišćenje pojedinih sklopova i dovođenje u ispravno stanje kako bi se što pre uključile u proces proizvodnje uglja i jalovine – naglasio je Đenadić.

D. Vesković

Pogledajte još